Здраве и красота

Различни употреби на содата за красота

Содата е полезна за косата, кожата, зъбите и ноктите

31.10.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Содата за хляб може да помогне в много отношения, включително и в разкрасителните процедури. Тя е не само набухвател за вашите печива. Содата може да се превърне в средство, с което да направите кожата и косата си по-красиви от всякога.

Сода бикарбонат има свойството да абсорбира излишния себум от кожата и косата като ги прави бляскави и здрави женски аксесоари, с които да се гордеете.

Содата има и свойството да избелва зъбите. Ето защо можете да я използвате и за красотата и белотата на вашите зъби.

По какви начини можете да използвате содата за красота?

За косата

Смесете 1 супена лъжица сода за хляб с 1 супена лъжица шампоан. Разбъркайте в малка купа и с помощта на дланите си нанесете сместа в косата. Втрийте в скалпа с масажиращи движения. Оставете сместа да подейства за 2 минути върху кожата на главата, за да абсорбира излишната мазнина. Изплакнете обилно с вода и нанесете подходящ балсам.

Правете това веднъж седмично и ще забележите ефекта много скоро.

За зъби

Смесете 1 чаена лъжичка сода с пастата за зъби, която използвате. Втрийте добре с кръгообразни движения, за да сте сигурни, че сте обхванали цялата зъбна повърхност. Содата не само ще почисти и избели зъбите ви до блясък, но и ще остави свеж дъх, защото има свойството да поглъща неприятните миризми.

За нокти

Ноктите пожълтяват от честата употреба на лак и лакочистител. Ето къде содата идва на помощ. Заради избелващите си свойства тя помага за премахване на жълтите петна по ноктите. За целта смесете 2 супени лъжици сода с хладка вода в малка купичка. Накиснете ноктите за 5 минути. След това ги разтрийте с мека четка за почистване.

За кожа

С помощта на содата можете да си направите прекрасен ексфолиант за лице и тяло. Тя ще премахне мъртвите клетки и излишния себум от кожата. За целта смесете 1 и ½ чаши сода за хляб и ½ чаша вода. Разбъркайте, докато се получи паста. Масажирайте кожата с кръгови движения. След това изплакнете с топла вода. Нанесете хидратиращ лосион. Правете това веднъж седмично за добри резултати.

Снимки: iStock

Коментирай