Здраве и красота

Здравословни ползи от тиквените семки

Яжте ги по-често за цялостно здраве!

31.10.2016г. / 15 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Междинните закуски са много важни. Храненията трябва да стават начесто и по малко. Затова и междинните закуски са необходими. Чрез тях организмът успява да контролира кръвната захар, инсулина и останалите метаболитни процеси, играещи важна роля за теглото и общото здраве.

Но за да имат междинните закуски всички тези ползи за организма, те трябва да са здравословни. Тиквените семки са чудесен пример за здравословна междинна закуска. Те могат да се консумират и като допълнение към пресни салати, ястия, смутита.

Защо тиквените семки са толкова полезни?

 

Даряват сърдечносъдовата система с ценен магнезий

Съвсем малко количество тиквени семки съдържа почти цялата необходима дневна дажба магнезий. Магнезият участва в много важни процеси в организма, свързани със сърдечносъдовото здраве, но и не само. Той помага за правилното функциониране на червата, нервната система, костите, синтеза на ДНК и РНК, еластичността на кръвоносните съдове.

Ето защо, ако искате да намалите риска от инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане и метаболитен синдром, приемайте повече магнезий по натурален начин с помощта на тиквените семки.

Доставят важен цинк за имунната система

Цинкът е минерал, който пряко подпомага функцията на имунната система. Той стимулира деленето на клетките, бори се със стареещите процеси в тях. Освен това той влияе положително върху настроението и изостря усещанията за вкус и мирис. Цинкът подобрява състоянието на кожата и намалява симптомите на акне.

Този изключително важен минерал играе важна роля също за здравето на очите, в регулирането на инсулина, сексуалната функция. Цинкът помага за преодоляване на хроничната умора и допринася за стимулиране на паметта и концентрацията, особено при деца и по-възрастни хора.

Тиквените семки са чудесен източник на цинк и не трябва да ги отминавате в ежедневното си меню.

Изпълнени са с омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са много важни за сърдечносъдовата система. Те спомагат за регулирането на мастната обмяна и възпрепятстват повишаването на холестерол и триглицериди в кръвта, причиняващи плаки по съдовете и нарушения в метаболизма.

В тиквените семки се съдържат алфа-линоленова киселина и ензими, чието усвояване се потиска от високите нива на инсулин в кръвта. Редовната консумация на тиквени семки помага за нормализиране на инсулина и по-качествено обработване на важните омега-3 мастни киселини и ензими.

Имат силен ефект срещу диабета

Именно поради свойството си да нормализират инсулина и кръвната захар, тиквените семки са полезни и в борбата с диабета. Те са ефикасни както в превенцията на диабет, така и при пациенти, вече страдащи от диабет.

Имат силни противовъзпалителни свойства

Тиквените семки имат доказан противовъзпалителен ефект. Те помагат за облекчаването на болките и сковаността при артрит и ревматизъм.

Много богати са на антиоксиданти

Антиоксидантите в тиквените семки помагат на черния дроб да се бори с токсините в организма. Така те стимулират неговото здраве и допринасят за качествената регенерация на чернодробните клетки. Тиквените семки са богати още на фибри и здравословни мазнини, които подпомагат протичане на правилен клетъчен метаболизъм.

Снимки: iStock

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати