Здраве и красота

Чайове, много богати на антиоксиданти

Изключително полезни за здравето

15.11.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Чай от ройбос; снимка: istock

Чай от ройбос; снимка: istock

Билковите чайове са известни със своите полезни свойства, благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти. Не във всички чайове обаче антиоксидантите са с еднакво количество. Има определени видове, които се славят като най-богати на тези полезни съединения. Кои са те?

Чай от ехинацея

Билката ехинацея е известна със свойствата си срещу грипни състояния и вирусни инфекции. Тя е и изключително богата на антиоксиданти, борещи се със стареещите процеси в клетките, причиняващи дегенеративни и ракови заболявания. Ехинацеята намалява риска от разболяване от заразни, вирусни, бактериални заболявания, както и от някои видове рак.

Чай от копър

Копърът е билка, изключително богата на антиоксиданти. Той помага при подуване в коремната област и газове. Антиоксидантите в него допринасят и за регулиране на менструалните болки.

Чай от лайка

Лайката е добре позната в нашата народна медицина. Тя допринася за успокояване на нервната система и тревожните разстройства. Лайката помага и при проблеми със съня. Антиоксидантите в нея помагат за намаляване риска от диабет, тъй като контролират нивата на кръвната захар.

Чай от лимонова трева

Чаят от лимонова трева понижава кръвното налягане. Той стимулира храносмилането и успокоява безпокойството. Лимоновата трева има и мощни противогъбични и антибактериални свойства. Антиоксидантите в нея допринасят в превенцията на рак и подобряват здравето на кожата.

Чай от коприва

Копривата е известна с голямото си количество антиоксиданти и полезни вещества. Тя допринася за извеждането на токсините от пикочните пътища като предпазва от инфекции и повторната им проява. Копривата е много богата и на желязо, което я прави идеален партньор в борбата с анемията.

Лавандулов чай

Чаят от лавандула също има завидно количество антиоксиданти. Тази превъзходно ухаеща билка помага при артрит, ставни заболявания, болки по цялото тяло, стомашни разстройства, безсъние. Всички тези качества лавандулата дължи до голяма степен на антиоксидантите в нея.

Свързани статии

Чай от хибискус

Хибискусът има доказано свойство да понижава кръвното налягане. Той помага за намаляване на различни видове болки в тялото и улеснява работата на дихателните пътища, особено при настинка и грип.

Чай от мащерка

Чаят от мащерка също е много богат на антиоксиданти. Мащерката е полезна при болки в стомаха и възпалено гърло. Фитохимикалите в нея имат силен болкоуспокояващ ефект.

Чай от ройбос

Чаят от ройбос и неговите антиоксидантни вещества са полезни в туширането на различни алергии, тъй като имат силни антихистаминови свойства. Ройбосът намалява кръвното, потиска стареенето и окислителните процеси в клетките.

Снимки: iStock

Коментирай