Здраве и красота

Какво се случва с организма след спиране на тренировките

Редовната физическа активност е важна за здравето, но лесно се губи тонус

05.11.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовната физическа активност е важна за здравето. Когато се упражняваме регулярно за дълъг период от време, организмът ни свиква с този режим на движение и съобразява функциите си с него. Когато обаче спрем да се движим, процесите в тялото бързо започват да се променят и то не към по-добро.

Какво се случва в тялото, когато спрем да тренираме?

Сърдечносъдовата система губи тонуса си

Кардио тренировките укрепват стените на съдовете, правят ги по-еластични, което намалява риска от сърдечносъдови инциденти и подобрява кръвообращението и оросяването на тъканите и органите.

Но 1-2 седмици след спирането на упражненията сърдечносъдовият тонус отслабва. При упражняващите се от дълго време периодът на отпускане на тонуса на сърдечносъдовата система може да се удължи до 4-5 месеца, но след това ефектите са същите. Кръвният обем намалява с около 20% още през първите дни след спирането на упражненията.

Ще изгубите гъвкавостта си бързо

Физическите упражнения допринасят за увеличаване на гъвкавостта на ставите и сухожилията. Мускулите също привикват към редовното полезно напрежение, което им доставяте с тренировките. Но след спирането на физическата активност те бързо се връщат в състоянието си на покой и дори намаляват обема и дължината си. За да се случи това са нужни едва 3-4 дни.

Силата намалява след втората седмица

Силовите тренировки, вдигането на тежести са предизвикателство за мускулите, което разширява техния обем и ги прави по-силни. Когато обаче силовите тренировки не се изпълняват редовно, мускулът започва да губи протеин, който се абсорбира в кръвообращението и се изхвърля с урината. Така мускулът губи своите обем и сила.

Губят се и енергийните нива

Енергията в тялото е тази, която дава сила и мотивация за движение. Енергията е нужна не само за да извършваме редовните си упражнения, но и за да се случват процесите на клетъчно ниво. След спирането на тренировките разграждането на протеини набира скорост и бързо след това мускулът губи обема си. Загубата на протеини води до спад в енергийните нива на организма, а това предизвиква отпадналост.

По-лесно ще ви нападат вирусни инфекции

Когато сте здрави и тренирате редовно, вирусните атаки се преодоляват по-лесно от организма. Ако обаче организмът ви е свикнал на активния режим и той спре рязко, рисковете да се разболеете от грип или настинка се увеличават 2 пъти.


Поддържането на физическата форма е по-лесно, отколкото мислите

Много хора мислят, че за да си в добра форма не трябва да пропускаш нито една тренировка от предварително плануваните такива. Така лесно се губи мотивация. Днес си пропуснал една тренировка по някаква причина, утре пък е прекалено късно, вдругиден имате друг ангажимент. Ето така човек се отдалечава все повече и повече от намерението си да тренира и губи мотивация.

Но е важно да се отбележи, че не е нужно всеки път да спазвате предварително начертания план. Нужни са само 20 минути интензивни упражнения и 20 минути силови упражнения 2 пъти в седмицата, за да не се губи тренинг.

За да наваксате 1 седмица почивка са ви нужни 3 седмици тренировки

Имайте предвид, че ако преустановите тренировките за около седмица ще са ви необходими още 3 седмици, за да върнете нивата на подготвеност на мускулите, сухожилията и ставите. Лесно ще си направите сметка колко време е нужно за възстановяване, ако спрете да тренирате за по-дълго.

Снимки: iStock

Коментирай