Здраве и красота

5 начина да предотвратите врастването на космите

След епилиране врасналите косми са огромен проблем

08.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от възможните начини за премахване на нежеланото окосмяване, имащ по-дълготраен ефект от бръсненето, е епилирането. То обаче прави космите по-тънки и слаби. Това им пречи да пробият горния слой на кожата и да израснат. Започват да врастват навътре, да образуват възпаления, подутини и дискомфорт.

Каква е причината за врастването на космите?

Главната причина е, че при епилиране, независимо дали го правите с коламаска или епилатор, косъмът се изтръгва с корена директно от космения фоликул. Това го прави слаб и трудно пробивен.

Другата причина е накъсване. Не всички косми излизат цели от космения фоликул. В него остава едно малко парченце от косъма, което не успява да пробие горния слой на кожата и започва да расте навътре.

Какво можем да направим, за да предотвратим врастването на космите след епилиране?

1. Много внимателно следвайте посоката на косъма, когато скубете с коламаска или епилатор. Така ще избегнете максимално накъсването на космите вътре в кожата.

2. Никога не забравяйте да ексфолирате. Ексфолирането прави кожата гладка и мека. Така е по-лесна за преодоляване от по-слабите косъмчета. Редовното ексфолиране премахва натрупания слой мъртви клетки като освобождава кожата и позволява на космите да растат правилно.

3. Не носете прекалено стегнати дрехи няколко дни след епилирането. Те пречат на нормалния растеж на космите и го затрудняват. Обличайте по-свободни дрехи, които да позволяват на кожата да диша и да се възстанови след агресивната интервенция.

4. Снабдете се с продукт, предотвратяващ врастването на космите. На пазара можете да откриете различни масла, чието предназначение е да потиска този проблем и да стимулира правилния растеж.

5. Използвайте антибактериални лосиони, тъй като при врастване космите често предизвикват бактериални инфекции. Прилагайте тези препарати след всяко епилиране за всеки случай.

Снимки: iStock

Коментирай