Здраве и красота

Ефикасни домашни средства срещу кашлица

Какво помага за потискане на кашлицата?

07.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Грипът и настинките почти никога не идват сами. Обикновено след себе си водят куп усложнения, едно от които е кашлицата.

Кашлицата може да бъде причинена от много дразнители. Хубавото при нея е, че тя е механизъм за изхвърляне на тези дразнители. Ако обаче не се вземат нужните мерки, състоянието може да се влоши значително.

Консултацията с лекар е задължителна, ако усетите някой от следните симптоми:

  • Силно запушване на носа
  • Треска
  • Стомашно разстройство
  • Втрисане
  • Температура, по-висока от 38 градуса
  • Слабост
  • Цветни храчки
  • Неприятна миризма или вкус при кашлица, придружена с гъсти зелени или жълти храчки

При изброените състояние се налага специално медикаментозно лечение по лекарска препоръка.

Можете обаче да добавите и алтернативни методи към лечението, които допълнително да облекчат кашлицата. Кои са те?

Мед

Медът е натурален антибиотик, който има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Той облекчава кашлицата и действа успокояващо на възпалените от вируси и бактерии лигавици на горните дихателни пътища. Можете да го добавите към горещи напитки или да кусате по една супена лъжица 3 пъти на ден.

Пробиотици

Хранителните добавки с пробиотици или естествените такива, намиращи се в някои храни, помагат при кашлица. Те балансират чревната флора и повишават имунната система. Това дава възможност за по-скорошно преодоляване на кашлицата и цялостната инфекция.

Ананас

Ананасът е растение от семейството на бромелиите. В него се съдържа активно вещество – бромелаин, което действа потискащо на кашлицата. Този ензим има свойството да разрежда секрета в гърлото и белите дробове и да допринася за по-лесното му отхрачване.

Яжте пресен ананас по 3-4 пъти на ден. Той ще облекчи и синузита ви, както и възпалението и подуването на лигавиците в носа и гърлото.

Мента

Ментата е всеизвестна с полезните си качества при настинка и грип. Тя е ефикасна и при кашлица, защото има успокояващо действие върху гърлото и носа. Тя потиска кашлицата и секрецията на слуз от дихателните пътища. При наличие на гъст секрет ментата помага за неговото втечняване и изхвърляне.

Снимки: iStock

Коментирай