Здраве и красота

4 услуги, които зелените ябълки правят на организма

Защо да ядем по-често зелени ябълки?

10.11.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ябълките са прекрасен плод, чийто сезон е в разгара си. На пазарите и в магазините могат да се открият сезонни ябълки, които ще ви заредят със здраве и красота.

Кои са неподозираните качества на ябълките, с които ни даряват?

Подсилват блясъка на кожата

Ябълките са страхотен начин да накарате кожата да блести по-силно от всякога. Маската със зелена ябълка прави кожата жизнена, балансирана, а специфичните киселини в зелената ябълка изглаждат фините линии и бръчките.

За да си направите страхотната маска за лице със зелена ябълка, смесете 1 нарязана с кората зелена ябълка, ½ чаша нарязано бяло грозде, 1 супена лъжичка лимонов сок и ¼ чаша гел от алое вера. Смесете в блендер и нанесете върху кожата за 15 минути. Изплакнете с топла вода.

Стимулират функцията на белите дробове

Рядко обръщаме внимание на белите си дробове просто ей така. Обикновено се вглеждаме в тях, когато сме болни и те страдат. За да ги направим по-силни обаче, а и за да увеличим полезната абсорбция на кислород в тях, е добре да ги подхраним.

Активните вещества в зелените ябълки, по-специално един антиоксидант, наречен кверцетин, се грижи за това белите дробове да се прочистват качествено от замърсителите, които са филтрирали.

Антиоксидантите в зелените ябълки подобряват функцията на белите дробове и допринасят за по-трудното настъпване на белодробни усложнения при инфекция.

Ревитализират скалпа

Ключът към блестящата и здрава коса е грижата за скалпа. Ако с него всичко е наред, косата ви ще е благодарна.

Зелените ябълки имат свойството да убиват бактериите, които причиняват пърхот. Ето защо ябълковият оцет е толкова полезен при подобен проблем. За да се отървете от пърхота и да подхраните скалпа, изплаквайте косата с ябълков оцет след всяко къпане с шампоан.

Свързани статии

Топят коремните мазнини

Коремните мазнини са сериозен враг на здравето. Те увеличават драстично риска от диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и ранна смърт.

Ябълките се борят с тази негативна тенденция. Те съдържат завидни количества пектин, който контролира нивата на холестерол, инсулин и кръвна захар в организма. Тези 3 компонента са важни за метаболитния баланс в тялото. Контролирайки тях чрез ябълките, вие контролирате и рисковете от заболеваемост от гореспоменатите опасни заболявания.

Освен това ябълките са бедни на калории и това допълнително допринася за по-лесното справяне с коремните мазнини и излишните килограми.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време