Здраве и красота

Невероятно полезни хранителни комбинации

За какво помагат

14.11.2016г. / 09 50ч.
Илияна Николова
Шамфъстък и канела; снимка: istock

Шамфъстък и канела; снимка: istock

Храната е удоволствие за душата. Тя обаче може както да ни достави жизненонеобходимите вещества, така и да ни разболее.

Има някои хранителни комбинации обаче, които не просто подсилват вкуса на консумираните продукти, но и правят чудеса с организма и здравето!

Кои са тези вълшебни съчетания на храни?

Домати и песто

Италианците неслучайно наблягат на тази страхотна комбинация. Доматите и пестото от босилек си импонират идеално и са невероятно полезни. В доматите се съдържат големи количества ликопен, който е мощен антиоксидант – бори се със свободните радикали, причиняващи стареене и рак.

Пестото се прави от босилек, кедрови ядки и зехтин. В тях се съдържат невероятно полезни мастни киселини. Тези киселини правят така, че ликопенът да бъде усвоен по най-добрия и пълноценен начин от организма. Ето защо комбинацията е супер!

Нахут и кромид лук

В нахута се намират завидни количества цинк и желязо. Те са изключително полезни срещу анемия. Те участват в работата на имунната система, кръвообращението и влияят дори на настроението.

В лука пък има много сяра. Тя прави усвояването на цинка и желязото възможно най-пълноценно. Комбинацията между тези два продукта е вълшебна.

Шамфъстък и канела

Канелата е подправка, активно бореща се с нарушенията в нивата на кръвната захар и инсулина. Тя е част от състава на много хранителни добавки в помощ на лечението за диабет. Полезните протеини и мазнините в шамфъстъците допринасят за усвояването на ензимите и аминокиселините в канелата.

Зелен чай и череши

В зеления чай се съдържат флавоноиди и антиоксиданти, атакуващи свободните радикали и потискащи възпаленията в кръвоносните съдове, причиняващи проблеми с преноса на кръв. Черешите също съдържат вид антиоксидант, който работи в полза на кръвоносните съдове. Така комбинацията между двата хранителни продукта прави чудеса с кръвообращението, еластичността и здравината на кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане, разширявайки ги.

Снимки: iStock

Коментирай