Здраве и красота

Най-подходящите съставки за здравословно смути

С какво да приготвим полезно смути?

11.11.2016г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Предназначението на смутито е да повиши имунните защити, да захрани организма с възможно най-полезните хранителни вещества и да допринесе за оптимизиране на метаболизма и теглото.

Съставките за смутито трябва да са максимално полезни за здравето. Кои са първенци сред тях?

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа полезни протеини и мазнини, необходими на клетките да функционират правилно. То е най-подходящо за основа на здравословното смути, защото съдържа и завидни количества витамин В12. Той стимулира функцията на мозъка и нервната система. Пробиотиците в киселото мляко пък подобряват храносмилателната функция.

Ниските му нива на натрий го правят идеално за страдащи от високо кръвно налягане, а калцият в него не само нормализира нивата на кръвното, но и прави костите по-здрави.

Къдраво зеле

Къдравото зеле е изпълнено с полезни витамини и антиоксиданти. От него можете спокойно да си правите чудни смутита, които да се борят с вредните процеси в клетките, злокачествените изменения и стареенето.

В къдравото зеле се съдържат изключително малко калории, което го прави една от най-добрите съставки за смутита за отслабване. В него има големи количества витамин С, който е особено важен за имунната система.

Авокадо

Авокадото е сред най-полезните източници на мазнини. Мастните киселини в него са невероятно полезни за работата на сърдечносъдовата система. Омега-3 мастните киселини в авокадото правят не само сърцето и кръвоносните съдове здрави, но и черния дроб. Той има за задача да пречиства кръвта от токсини и натрупани баластни вещества. Ето защо той има нужда от специална помощ и веществата в авокадото му я предоставят.

Авокадото е богато и на антиоксиданти и флавоноиди, борещи се с натрупването на холестерол.

Червени боровинки

Червените боровинки са много подходящи за допълнение към полезното смути, защото са не просто ароматни и наситеночервени, но и много богати на антибактериални съединения. Неслучайно това ги прави основна съставка на някои хранителни добавки срещу урологични инфекции. Червените боровинки имат свойството да потискат растежа на бактериите в пикочните пътища и да възпрепятстват закрепването им за стените.

Черни боровинки

Черните боровинки са сред най-богатите на полезни вещества горски плодове. Те са с ниско съдържание на калории, което ги прави подходящи за смутита за отслабване. В тях има още големи количества витамини, засилващи имунната система и подхранващи цялостно физическото здраве. Антиоксидантите в черните боровинки допринасят за подобряване функцията на сърдечносъдовата система, нервната система и дори помагат в превенцията на някои видове рак.

Ленено семе

Лененото семе може да се добавя преспокойно към смутитата. Някои специалисти го определят като идеалната хранителна съставка за мозъка. Благодарение на омега-3 мастните киселини в лененото семе сърдечносъдовата система работи по-добре, с което се намалява рискът от високо кръвно налягане и инфаркт.

Снимки: iStock

Коментирай