Здраве и красота

5 от най-честите митове за храненето

Не им вярвайте!

18.11.2016г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По отношение на храната сме чували какви ли не митове и легенди. Всички те са плод на различните гледни точки на специалистите, които като всички хора имат своето мнение и факти, които го подплатяват.

Но има някои погрешни схващания за храната и храненето, които пречат на здравето повече, отколкото мислим. Кои са те?

Мит: Маслото е по-добро от маргарина

Технологията за добиване на маргарина определено е по-вредна от тази, необходима за получаване на маслото, но и при двата продукта са налице подобрители, овкусители и трансмазнини. Така че трудно можем да степенуваме коя от двете хидрогенирани мазнини е по-полезна от другата.

Истинските здравословни варианти на мазнини са авокадото, таханът и зехтинът, с които спокойно можете да замените маргарина и маслото.

Мит: Протеиновите шейкове са много важни след тренировка

Това е един от най-големите митове, свързан с индустрията на хранителни добавки. Масово хората изпадат в заблуда, че трябва да се тъпчат с химикали, за да добият стегнато тяло и правилно оформена мускулатура.

С подходяща стриктна диета могат да се постигнат не по-малки резултати, просто трябва много повече търпение и постоянство.

Мит: Яйцата повишават холестерола

Този мит е трайно загнезден в разбиранията на хората. В него обаче няма особено голяма доза истина. Холестеринът, който се намира в яйцата и който евентуално би могъл да повиши общия холестерол в кръвта, е концентриран в жълтъка. Ето защо можете да ядете белтъци, ако имате проблем с холестерола, който ви притеснява. Но е важно да се отбележи, че наситените мазнини в жълтъка са вредни само при консумация на прекомерни количества на ден.

Мит: Кафето е вредно

Широко разпространен е митът, че кафето поначало е вредно и не трябва да се пие. Всичко е в дозата. Както това важи за яйцата, така се отнася и за кафето. Кофеинът има своите болкоуспокояващи ефекти, които потискат и възпалението в тъканите, така че в една чаша кафе на ден няма нищо лошо, дори напротив. В кафето се съдържат и полезни антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали. Не демонизирайте кафето, защото в допустими дози то е полезно.

 

Мит: Прясното мляко е вредно

Мненията за прясното мляко са разделени на две. Напоследък става все по-модерно да се консумират алтернативни източници на млечни протеини като соевото мляко, бадемовото мляко и други. Те обаче нямат същите характеристики като нормалното животинско пълномаслено мляко.

Прясното мляко от животински произход е един от най-добрите източници на калций, протеини и витамин В12, които заедно в комбинация правят чудеса със здравето, пише bodyandsoul.com.au.

В много алтернативни на млякото продукти се съдържат подобрители, консерванти, захари, които са вредни за здравето. Другият проблем със заместителите на млякото е, че те не разполагат със същите количества хранителни вещества. Ето защо не могат напълно да заместят консумацията му, а само частично.

Снимки: iStock

Коментирай
25 rate up comment 1 rate down comment
лупи ( преди 7 години )
Откъде преписахте тези глупости? Особено за маслото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар