Здраве и красота

За какво може да подсказва хълцането?

Невинаги е безобидно

17.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хълцането е феномен, който настъпва често, когато сме се наяли обилно или сме пили прекалено много течност, особено ако е газирана. Но хълцането се проявява и в други случаи. Ако продължи прекалено дълго и се превърне в мъчително безпомощно превиване, потърсете лекарска помощ. В някои случаи хълцането е сериозен симптом.

За какво може да подсказва хълцането?

 

Хранили сте се прекалено бързо

Бързото поглъщане на храната предполага не доброто ѝ обработване в устната кухина. Когато в стомаха попаднат големи залъци храна, придружени от обилно количество въздух, резултатът е продължително и неприятно хълцане, което може да накара коремните ви мускули да страдат в един момент.

Имате запушен нос или възпалени синуси

Когато преминаването на въздуха през носа е възпрепятствано, инстинктивно дишаме през устата, за да доставим кислород на организма си. Това обаче отново предполага поглъщане на въздух, който отива директно в стомаха и предизвиква подуване и дискомфорт. Смесването му със стомашните ензими и киселинната среда предизвиква реакции, които отключват стомашни спазми.

Може да страдате от рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс или казано на разговорен език – „връщане на киселини в устата“, представлява сериозно стомашно състояние, което изисква специално лечение. Ако хълцането е придружено с киселини, вероятно именно те са в основата на появата му.

Страдате от язва

Страдащите от язва на стомаха също хълцат често. Състоянието е провокирано от силно раздразнената лигавица на стомаха. Това причинява спазми в гладката мускулатура и налице е неприятно, силно и продължително хълцане.

Снимки: iStock

Коментирай