Здраве и красота

Топ 5 източника на калций, различни от млечните продукти

Храни, богати на калций

02.12.2016г. / 15 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Млечните продукти са известни с това, че са един от най-добрите източници на калций сред храните. Не всички хора обаче могат да ядат млечни продукти. Някои имат лактозна непоносимост или алергия към млякото, други предпочитат да се хранят според веганските принципи и избягват всякакви храни с животински произход.

Това не означава, че трябва да се лишавате от калций! Има алтернативни източници на този важен за здравето минерал. За да си го набавите, включвайте ги често в менюто си.

Къдраво зеле

Къдравото зеле е много добър източник на желязо, но и на калций. В него се съдържа още есенциалният витамин К, който играе съществена роля в транспорта на калция в тялото. Къдравото зеле може да се яде както прясно в различни салати, така и сготвено или като гарнитура към други ястия.

Семена от чия

Чията неслучайно се причислява към суперхраните. Нейните полезни свойства са много и все от голямо значение за организма. Чията е много богата на калций и манган, който подсилва влиянието на калция и допринася за неговото абсорбиране.

Чията може да се превърне в чудесен заместител на кафето рано сутрин, защото тя стимулира редовната дефекация, разсънва и дава енергиен тласък – все неща, които кафето прави с тялото. Храносмилателните фибри в чията улесняват работата на червата и допринасят за регулиране на инсулиновата резистентност.

Портокали

Портокалите са един от най-добрите източници на витамин С, но и на калций. В комбинация те действат като силен имуностимулант, който бори инфекциите и възпаленията в организма.

Свързани статии

Бял боб

Белият боб е много богат на антиоксиданти, желязо, калций и магнезий. Можете да заместите млечните продукти съвсем спокойно с белия боб. Той е и изтъкан от бавно разграждащи се въглехидрати, които регулират нивата на кръвната захар и предпазват от диабет и затлъстяване.

Сьомга

Сьомгата е известна с богатството си на омега-3 мастни киселини. Тя обаче е чудесен доставчик на калций. В нея се съдържа още незаменимият фосфор, който в комбинация с калция прави чудеса със сърдечносъдовата система.

Снимки: iStock

Коментирай