Здраве и красота

Видове рак, свързани със затлъстяването

Наднорменото тегло повишава риска от някои видове туморни заболявания

25.11.2016г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Затлъстяването е рисков фактор не само за отключване на диабет, сърдечносъдови заболявания и болести на двигателния апарат. То може да причини някои видове рак.

Повишеното количество мастна тъкан не се ограничава само до влошения външен вид. Мастната тъкан се разраства и вътре в тялото, където погледът ни не може да достигне. Тя причинява изменения в хормоналния баланс и повишава възпаленията в тъканите. Тези промени създават предпоставки за развитие на туморни клетки.

Все още не са напълно установени механизмите, които причиняват различните видове рак. Но изследвания в тази посока сочат, че при някои разновидности затлъстяването завишава риска значително. Кои са те?

Рак на стомаха

Наличието на прекомерно количество мастна тъкан предизвиква възпаление в коремните органи, включително стомаха и червата. Това не само повишава риска от рак на стомаха и дебелото черво, но и на хранопровода, тъй като възпаленият стомах често провокира киселинен рефлукс. Хроничното връщане на киселини в хранопровода изменя структурата на клетките му и може да доведе до рак.

Рак на черния дроб

Наднорменото тегло често е свързано с мастни натрупвания в черния дроб или така наречената стеатоза. Омазняването на черния дроб нарушава структурата на функционалните му клетки или още паренхима. Това повишава риска от възникване на рак с около 10%.

Рак на жлъчката

Жлъчният мехур страда при наднормено тегло. Мастните депа предизвикват възпаления и натрупвания на холестерол, които възпаляват жлъчката и влошават работата ѝ. Рискът от рак се увеличава неколкократно.

Снимка: iStock

Рак на панкреаса

Панкреасът е орган с много фина структура и крехка функционалност. Нарушенията в теглото и обмяната на веществата водят до повишена секреция на инсулин от панкреаса, което не само води до инсулинова резистентност и диабет, но и рисковете от рак скачат.

Рак на яйчниците

Яйчниците се влияят пряко от теглото. Нарушената обмяна на веществата предизвиква изменения в секрецията и усвояването на естроген. Патологията на този процес повишава сериозно риска от рак на яйчниците заради хроничното възпаление, което мастните клетки предизвикват.

Свързани статии

Рак на щитовидната жлеза

Хормоналните проблеми също са от хроничен тип и са много сериозни. Намалената функция на щитовидната жлеза се характеризира с наднормено тегло и произтичащите от него усложнения. При нарушения на щитовидната жлеза често тя увеличава размера си. Това от своя страна повишава риска от мутации на клетките и възникване на злокачествени процеси.

Тумор в мозъка

Мастната тъкан, явяваща се в излишък при наднорменото тегло, изземва функциите на допълнителна ендокринна жлеза. Тя започва да променя регулацията на хормоните и да предизвиква възпаления и хормонален дисбаланс. Допълнителните хормони, които тя произвежда водят до рак, включително и в мозъчните тъкани.

Коментирай