Здраве и красота

Домашна паста за зъби с кокосово масло и мента

Свежест и здраве без вредни вещества

29.11.2016г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много от пастите за зъби в търговската мрежа са токсични. В тях се съдържат вредни вещества, които увреждат не само зъбния емайл и венците, но и целия организъм.

За щастие съществуват алтернативи, които имат полезни свойства и по никакъв начин не вредят на здравето, дори напротив. Такава алтернатива е кокосовото масло. То има не просто добър вкус, но и почистващи, противогъбични и антибактериални свойства.

Кокосовото масло има много приложения в дома и кухнята. То се използва изключително успешно и в козметиката. С кокосово масло можете да си направите прекрасна домашна паста за зъби, която ще подхранва зъбите и венците в името на тяхното здраве.

Кокосовото масло има свойството да унищожава бактериите в устната кухина, които причиняват заболявания и възпаления на венците, както и кариеси и други зъбни проблеми.

Куркумата пък се грижи за избелването на зъбите по естествен път. Ментата също има антибактериални свойства, но и работи в името на свежия дъх.

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 2 супени лъжици сода за хляб
  • 1 чаена лъжичка куркума
  • 15 капки етерично масло от мента (или друго по избор)

Как да направите пастата за зъби:

Поставете кокосовото масло в купа. Добавете към него содата, етеричното масло от мента и накрая куркумата. Бъркайте бавно с широка лъжица, докато успеете да смесите съставките. Кокосовото масло е доста стегнато и твърдо, така че разбъркването може да ви коства известни усилия. Трябва да се получи приличаща на паста текстура.

Не е нужно да поставяте домашната си кокосова паста в тубичка. Можете да я съхранявате и в стъклен съд с плътно затварящ се капак.

При употреба е препоръчително да масажирате венците и зъбите с тази паста за зъби малко по-дълго време от иначе нормалното – по 5 минути сутрин и вечер като не натискате прекалено много, за да не нараните с четката тъканта на венеца.

Разтопеното кокосово масло в чистия му вид може да се използва и вместо вода за уста. Просто го задръжте в устата или жабурете с него в продължение на 10 минути без да преглъщате. То ще убие болестотворните бактерии и ще направи дъха свеж.

Коментирай