Здраве и красота

Няма по-добри напитки преди сън от тези!

Напитки, подобряващи качествата на съня

01.12.2016г. / 16 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От голямо значение е какво приемаме преди лягане. Някои храни и напитки вредят на съня, докато други подпомагат заспиването, успокояват нервната система и спомагат за дълготраен и пълноценен сън без среднощни събуждания.

Ако страдате от проблеми със съня и заспиването, нервни сте, непрекъснато сте под стрес и не се чувствате отпочинали, опитайте някои вълшебни в това отношение напитки преди сън.

Сок от череши

Сокът от череши не е никак разпространена напитка по простата причина, че се приготвя не толкова лесно. За една чаша сок са ви необходими доста череши, но резултатът си заслужава. Препоръчително е да изпивате по една чаша пресен черешов сок час и половина преди лягане. Той помага за регулирането на съня и предотвратява среднощните събуждания.

Чай от лавандула и лайка

Лавандулата е известна със свойствата си по отношение на съня. Само ароматът ѝ е достатъчен, за да ви успокои и да направи заспиването по-лесно. Лавандулата съдържа съединения, които директно повлияват нервната система като я успокояват и потискат нервното пренапрежение.

Лайката има подобно действие. В комбинация с лавандулата тя действа срещу стреса и отпуска мускулатурата.

Бадемово смути

Пригответе си бадемово смути със соево мляко преди сън, за да спите пълноценно. Към него можете да добавите банан. Тази вълшебна комбинация прави чудеса със съня. И трите съставки са прекрасен източник на магнезий, а той е съществен за пълноценния сън.

Конопено мляко

Конопеното мляко има невероятни ползи за здравето и най-вече за съня. То е прекрасен източник на омега-3 мастни киселини. Пийте го час преди лягане и то ще балансира секрецията на мелатонин в тялото. Мелатонинът е от огромно значение за регулирането на съня и намаляването на стреса. Благодарение на мелатонина тялото успява да се отърси от ежедневното напрежение и да отпочине качествено.

Свързани статии

Костен бульон

Направете си бульон преди лягане, но не от разтворимите, а истински. Костният бульон е истинска благодат за организма. Той не просто ви стопля в зимните месеци, но прави съня дълбок и спокоен. Костният бульон успокоява нервната система, успокоява болките и подхранва мускулатурата и имунната система. Той е особено полезен и за качествата на кръвта и плазмата.

Чай от маточина

Чаят от маточина се пие 15 минути преди сън. Той прави чудеса с нервната система, намалява тревожността, редуцира безсънието и ставането през нощта, потиска стреса.

Чай от пасифлора

Пасифлората е другата билка, подходяща преди сън. Тя предотвратява безсънието, намалява времето за заспиване и допринася за дълготраен дълбок сън през нощта.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време