Здраве и красота

Причини да консумираме лук всеки ден

Лукът и неговите вълшебства

05.01.2017г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зеленчуците и подправките от семейството на лука имат вълшебни ползи за здравето и организма. Всички те притежават свойства, които подобряват функциите на отделни органи и системи и правят работата им по-лека и качествена.

В лука се съдържат флавоноиди, които се борят с възпаленията, свободните радикали и болестните процеси в клетките.

Какви вещества съдържа лукът?

Той е изключително богат на витамин С, фолати, калий, манган, фибри, витамин В6 (фолиева киселина).

За какво помага лукът?

Според изследванията лукът помага при някои наистина сериозни заболявания, което го прави задължителна част от менюто. Не го пренебрегвайте, защото той може да подобри здравословното ви състояние.

Намалява риска от диабет

В лука се съдържат фибри, които регулират метаболизма и понижават нивата на кръвната захар. Биотинът в лука има подобно действие. Той може да стопира процесите на предиабет, както и да подобри състоянието при налични диабет тип 2 и инсулинова резистентност.

Бори се с туморните процеси

Концентрираният екстракт от лук съдържа множество сулфиди, атакуващи директно раковите клетки и свободните радикали, които ги причиняват. Изследвания в областта сочат, че лукът е много ефикасен конкретно срещу рак на стомаха, устата, дебелото черво, ларинкса, хранопровода, яйчниците.

Повишава имунитета

Лукът съдържа полифеноли, които помагат на имунната система да работи добре. Те пазят тялото от вредното действие на свободните радикали, които се месят в работата на имунната система. Селенът в лука също стимулира защитните механизми на организма.

Намалява холестерола

Ежедневната консумация на половин глава кромид лук или цял стрък пресен лук помага за намаляването на лошия холестерол и подобряване работата на кръвоносната система. Това показват изследвания, проведени в Университета в Хонконг.

Облекчава болки в ушите

При възпалени уши може да се прилага прясно изцеден сок от лук. Леко го загрейте преди да приложите с помощта на капкомер.

Силен срещу зъбни проблеми

Зъбните инфекции, кариесите и възпалените венци са пагубни за здравето на устната кухина. Консумацията на пресен лук обаче се бори с болестотворните бактерии в устната кухина, неутрализира ги и предпазва от повреждане на зъбите и венците. Абстрахирайте се от лошия дъх на лук и го хапвайте всеки ден.

Подобрява храносмилателната функция

Фибрите в лука правят обработката на храната в червата по-лека. Той предпазва от поява на газове и подуване.

Действа като афродизиак

Лукът е истински афродизиак, ако не се плашите от миризмата на лучен или чеснов дъх. Съединенията в него подобряват кръвообращението и стимулират възбудимостта на нервните окончания.

Ефикасен срещу косопад

Сярата в лука и чесъна не само се бори срещу косопада, но и стимулира растежа на косата. Тя е полезна и за самия скалп, защото потиска микроорганизмите, причиняващи пърхот и сърбеж.

Снимки: iStock

Коментирай