Здраве и красота

6 причини да ядем мед всеки ден

Дава енергия и подобрява храносмилането

13.09.2020г. / 11 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как подслаждате напитките си? Някои от вас вероятно ползват мед, вместо рафинирана захар и изкуствени подсладители. Медът е не само с приятен вкус, но богатият му хранителен състав го прави подходящ за ежедневна консумация. Споделяме няколко добри причини да го добавяте всеки ден в менюто си.

Облекчава алергиите

Медът има противовъзпалителни свойства и се смята, че може да помогне за намаляване на алергичните реакции. Той съдържа следи от цветен прашец, които могат да инициират имунен отговор, когато го приемаме. С течение на времето, тялото ще произвежда достатъчно антитела към цветния прашец, които ще помагат на тялото ни да освобождава по-малко хистамин.

Потиска кашлицата

Текстурата на меда създава фино покритие върху гърлото, намалявайки дразненето и кашлицата. Също намалява възпалителните процеси в тези области и спомага за облекчаване напрежението в гърдите, като действа и отхрачващо.

Спомага за хубав сън

Ако имате проблеми със съня, вечер хапвайте по една-две лъжички мед. Консумирането на мед води до увеличаване на серотонина като тялото го превръща в мелатонин и по този начин подобрява качеството на съня.

Снимка: istock

Подобрява паметта

Пчелните продукти помагат в превенцията на когнитивни мозъчни нарушения, тъй като съдържат високи нива на антиоксиданти. Медът също помага тялото ни по-добре да абсорбира калция, който е жизненоважен хранителен елемент за мозъка. Смята се, че редовната консумация на мед може да подобри паметта.

Помага да бъдем енергични

Ако страдате от липса на енергия, добавете в дневното си меню мед. Медът е богат на фруктоза и глюкоза, които ни помагат бързо да възстановим енергийните си нива. Ето защо се препоръчва да увеличим консумацията му през зимните месеци, както и в преходите между сезоните, тъй като тогава имунитетът ни намалява, губим от енергията си.

Свързани статии

Помага при стомашни киселини

Ако страдате от стомашни неразположения, хапнете малко мед. Медът спомага за бързото облекчаване на стомашната лигавица, като по този начин намалява дразненето. Мед може да консумирате ако страдате и от стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, гастрит, колит и други.

Също така пчелният продукт е чудесен натурален пребиотик, което означава, че спомага за поддържане на добрите бактерии в червата. Те са необходими за правилното храносмилане. Редовната консумация на мед може да подобри храносмилането.

Коментирай