Здраве и красота

Пресен сок от червено зеле – защо е толкова полезен?

За какво помага?

10.12.2016г. / 09 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвали ли сте прясно изцеден сок от червено зеле? Ако не сте, знайте, че сте пропуснали много! За разлика от сока от обикновено зеле, който може да е по-горчив, сокът от червено зеле сладни и има изключителни ползи за здравето и организма.

В сока от червено зеле се съдържат мощни антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, които играят важна роля за сърдечносъдовото здраве, намаляват холестерола, потискат прекомерното секретиране на жлъчен сок и образуването на слуз в червата. Млечната киселина в сока от червено зеле дори прочиства шлаките по дебелото черво и стимулира детоксикацията.

Сокът от червено зеле помага не само на сърдечносъдовата система. Той е полезен за храносмилателната система, ефикасен е в превенцията на рака и предпазва бъбреците от остри и хронични заболявания.

Снимка: iStock

Как да си приготвите полезен сок от червено зеле:

  • 3 сливи
  • ¼ червена зелка
  • 2 стръка целина
  • 1 портокал

Измийте всички продукти много старателно. Извадете костилките на сливите и обелете портокала. Настържете зелето. Изстискайте сока от продуктите с помощта на преса за сок или сокоизстисквачка (в зависимост от това с какво разполагате). Разбъркайте и се насладете на чудния вкус и невероятни ползи за здравето.

Свързани статии

Сините сливи съдържат вещества, борещи се със свободните радикали и потискащи стареенето на клетките. В тях има още витамин А, който подхранва кожата, прочиства токсините и предпазва устната кухина от инфекции.

Целината е много богата на фибри, полезни за храносмилането, детоксикирането, контролирането на метаболизма.

Портокалът е превъзходен източник на витамини С, В6, А, Е. В него се съдържат още желязо, магнезий, калций, калий и цинк.

Цвеклото пък съдържа едни от най-мощните антиоксиданти, помагащи за здравето на черния дроб, бъбреците и борещ се с рака на кожата.

Коментирай