Здраве и красота

Как да се предпазим от вредно празнично преяждане?

Без да се лишаваме от нищо

22.12.2016г. / 12 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празничната трапеза изкушава да опитаме от всички вкусни ястия. И това е нормално – все пак Коледа и Нова година са дългоочаквани празници, в които събирането около масата и вкусните традиционни гозби е уютен и сплотяващ момент за цялото семейство.

Но в тази приятна обстановка преяждането е много възможно. От него произлизат обаче редица проблеми и най-малкият от тях е дискомфортът. Рязко могат да се повишат нивата на кръвната захар, кръвното налягане, да се затрудни кръвообращението, да се затрудни дишането и доставката на кислород към важни органи. Изобщо, преяждането е крайно нежелателно.

Какво можете да направите, за да се предпазите от празнично преяждане без да се лишавате от вкусните ястия?

Не се лишавайте напълно

Ако решите да сте в пълно въздържание, за да се предпазите от преяждане, това е грешка. Така ще се потиснете, няма да почувствате празничния дух, ще повишите нивата на стреса в тялото си и в крайна сметка е много по-вероятно след това да преядете, за да туширате всички тези негативни преживявания.

Малки порции

Вместо да се отказвате тотално от празничната вечеря, сипете си по-малка порция. Просто не препълвайте чинията. Яжте бавно и не смесвайте прекалено тежки храни едновременно.

Малки съдове

Ако ви е трудно да прецените колко малка трябва да е „малката порция“, използвайте малки съдове. Така дори да ги напълните, порцията отново ще е малка. По този начин мозъкът и чувствата ви няма да страдат, ще имате усещането, че сте се нахранили обилно и не сте се лишили от нищо.

Позволете си някои компромиси

За да не обидите себе си, празничното си настроение или домакина, който е приготвил празничната храна, опитайте дори от ястията, които сте си забранили – торта, разни десерти, тестени изделия. Позволете си компромис със себе си. Просто след това ще потренирате малко повече, за да изразходвате погълнатите калории.

Друг начин да не се лишавате от вкуснотии, които иначе сте си забранили, но без да преяждате, е в следващите 3 дни да си направите разтоварващ режим, чрез който да се освободите от излишните калории.

Използвайте ресторантското правило „половин порция“

Можете да си сипвате половин порция или четвърт порция от всяко ястие, което пожелаете да опитате, за да намалите чисто количествено приетите калории. Така отново няма да сте с усещането, че се лишавате.

Преместете ястията далече от масата

Когато тавите и големите блюда стоят на масата, докато се храните, естествено е да ви се дояде още малко и да понечите да си досипете. Просто напълнете чиниите си с колкото желаете големи порции и след това изнесете ястията от помещението. Занесете ги обратно в кухнята, за да не са пред очите ви.

Нискокалорични напитки

Грешка, която много хора допускат по празници е наливането със сладки газирани напитки, компоти със захар, изобщо калорични напитки. Те добавят огромен товар за тялото ви към поетите калории с храната. Представете си претоварването, което то понася.

Почивайте между похапванията

Важно е да ядете бавно и продължително. Ясно е, че празничната трапеза ще продължи дълго време в сладки приказки. Правете паузи в храненето и се възползвайте от тях.

Снимка: iStock

Коментирай