Здраве и красота

Тайната на японките за стройна фигура

Храната, която консумират е богата и разнообразна

20.01.2017г. / 13 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Японките са считани за едни от най-красивите жени. Елегантната си фигура дължат най-вече на начина си на хранене. Споделяме техните малки тайни, които могат да помогнат и на вас да бъдете още по-забележителни.

Богатата и балансирана диета

Ежедневното хранене на японките включва разнообразие от храни. Те предпочитат рибата, морските водорасли, зеленчуците, соята, ориза, плодовете и зеления чай. Разнообразно и добре балансирано меню.

Диетата на японките практически не съдържа висококалорични и нездравословни храни. За тях от голямо значение е свежестта на продуктите и винаги се възползват от консумацията на свежи сезонни плодове и зеленчуци. В студените месеци консумират повече чисто месо, риба, топли напитки, докато през лятото морски дарове и студени супи.

Методи на приготвяне на храната

Техниките на приготвяне на храната включват задушаване, печене, приготвяне на пара, в специални тигани с минимално количество мазнина. Зеленчуците се нарязват така, че не само да изглеждат апетитно, но и да се сготвят бързо. Предимството на тези методи е, че повечето хранителни вещества се запазват.

Изключително консумиран е зеленчуковият бульон, като основа за хранене. Японките внимават и какви подправки консумират. За тях е важно добавките да не натоварват стомаха, черния дроб и бъбреците. Цялата същност на японската кухня е да се подчертае естествената красота, цветът и вкусът на храната.

Култура на хранене

Храненето за японците е специален момент. Всичко се случва бавно, храната се нарязва на малки парченца, порциите са малки. Храната е с максимално запазени естествен вкус и свеж вид на продуктите. Чинията никога не се препълва и по този начин се намалява и рискът от преяждане.

Ориз вместо хляб

На всяко хранене японците консумират ориз, който е варен, не е осолен. Той заменя хляба. Липсата на храни, приготвени с обикновено брашно помага за поддържането на добра фигура.

Свързани статии

Закуската е основното хранене

Закуската е най-богатото хранене за деня в Япония. Японките не пропускат закуската и именно в това се крие тайната на добрата им фигура. Закуската включва няколко различни ястия, приготвени от риба, ориз, яйца, супа мисо, соеви храни, билки, водорасли и чай.

Десерти

Десертите рядко биват консумирани от японките или ако си ги позволяват, те са в малки количества. Японските сладкиши са много различни от нашите. Няма мазнини, сметани, кремове. Те са с малко калории, обикновено са подсладени със стевия, а много от тях са обогатени със зелен чай.

 

Коментирай