Здраве и красота

Храни и напитки, които пречат да оздравеете

Не ги консумирайте при грип и настинка

24.01.2017г. / 13 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сте болни искате да хапнете и пийнете нещо, което да ви помогне да се справите с настинката и грипа по-бързо. В такъв случай има някои храни и напитки, които не трябва да консумирате, когато сте болни. Те няма да ви помогнат, а и ще забавят процеса на оздравяване. Кои са те?

Кафе

Може да не ви се хареса, но ще се наложи да оставите кафето за известно време или поне докато не се почувствате здрави.

Кафето е особено вредно за стомаха, така че ако имате проблеми с него не трябва да го пиете. Освен това кофеинът има свойството да стимулира диурезата. По този начин вирусите взимат надмощие и превземат имунната ви система. Така се чувствате още по-отпаднали и смазани.

Портокалов сок

Малко е противоречиво, защото пресният портокалов сок съдържа големи количества витамин С. Той ви е необходим, за да се справите по-бързо с вирусната инфекция. Киселините в портокаловия сок обаче могат да раздразнят още повече зачервеното ви гърло и да засилят кашлицата. Лимонената киселина дразни лигавицата и влошава възпалението.

Сладкиши

Добавените изкуствени и рафинирани захари влошават работата на имунната система. Те потискат образуването на бели кръвни клетки, които са в основата на имунните защити. Оздравяването ви ще се проточи дълго, ако непрекъснато ядете сладкиши.

Снимка: iStock

Газирани напитки

Подобно на кафето, газираните напитки дехидратират организма. Това пречи на борбата на тялото с вируса, защото се поддържа известна дехидратация. Получава се хаос не само в имунната система, но и в стомашно-чревния тракт.

Свързани статии

Алкохол

Алкохолът не само ще ви дехидратира и ще попречи на организма ви да се справи с инфекцията, но и ще се напиете неколкократно по-бързо, ако пиете концентриран алкохол на фона на тази дехидратация.

Прясно мляко

Прясното мляко предизвиква подуване в червата и провокира образуване на слуз и гъст секрет в гърлото. Ако страдате от кашлица, прясното мляко ще влоши симптомите на вирусната инфекция.

Пържени храни

Пържените тежки и мазни храни изискват повече време за храносмилане. Този процес влошава усещането за гадене и може да провокира киселинен рефлукс. Организмът ви се опитва да се бори с една инфекция, а в същото време вие му давате още една тежка задача – да обработи всички тези пържени храни, които сте погълнали.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
БляБля ( преди 7 години )
До AleAle: Ами ако бяхте прочели внимателно статията щяхте да видите ,че не става въпрос за стомашни лигавици а за лигавиците на устната кухина гърлото по точно ..... интересно как в гърлото има стомашни сокове . Явно е важно да си плюете безразборно и да се правите на много умни .ПРОЧЕТЕТЕ ГО ВНИМАТЕЛНО :Киселините в портокаловия сок обаче могат да раздразнят още повече зачервеното ви гърло и да засилят кашлицата. Лимонената киселина дразни лигавицата и влошава възпалението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
AleAle ( преди 7 години )
Абсолютни глупости, както винаги. Лимонената киселина НЕ ДРАЗНИ лигавиците, точно обратното и дори се ползва при много тежки заболявания на стомаха и червата. Причината е простичка - тя НЕ Е КИСЕЛИНА когато влезе в контакт със стомашните сокове, а точно обратното. Намажете с лимонов сок едно авокадо и вижте колко по-дълго ще е свежо. Абсолютно олигофренска драсканица по тази тема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Тато ( преди 7 години )
Свободно време