Здраве и красота

Храни, по-богати на витамин C от портокалите

Кои са рекордьорите по съдържание на витамин С

01.02.2017г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да посягаме към витамин С, когато сме болни. Той е силен антиоксидант и през годините бе сочен като начин да се предпазим от грипа и настинките.

Последните изследвания обаче опровергават това схващане. Няма достатъчни доказателства в подкрепа на схващането, че витамин С може да предотврати вирусните инфекции. Сигурно е обаче, че той може да допринесе за по-лекото прекарване на болестта и по-бързото справяне с тежките симптоми на отпадналост, запушен нос, болки в гърлото и общо неразположение вследствие на понижения имунитет.

Къде сме свикнали да търсим витамин С? В портокалите, разбира се! Оказва се обаче, че някои други храни съдържат по-големи количества от полезния витамин. Кои са те?

Люти червени чушки

Лютите чушки са пребогати на витамин С. Съединенията в тях успокояват и мускулни и ставни болки.

Сладки червени чушки

В сладките чушки също се съдържат големи количества витамин С. Те са източник още на витамин А и фибри.

Зелени сладки чушки

В една чаша зелени чушки се съдържа около 120 мг витамин С. Това количество е дори повече от необходимата дневна доза. Чушките съдържат още полезни фибри и хидратират тялото.

Кейл

Кейлът или къдравото зеле също е богат доставчик на витамин А, С и К. То носи още полезни мастни киселини и минерали на тялото.

Броколи

Броколите са прекрасен източник на витамин С, много по-добър от портокалите. Те са богати още на витамин К и мощни антиоксиданти. Борят се със стареенето, рака, възпаленията и са бедни на калории, което ги прави чудни за диета. В една чаша броколи се съдържат приблизително 132 мг витамин С.

Папая

Според проучванията в една чаша папая се съдържат средно 80-90 мг витамин С. В папаята се съдържат още полезни антимикробни вещества, които потискат възпаленията, помагат на костите и кожата да регенерират клетките си по-бързо.

Ягоди

Една чаша ягоди носи на тялото цели 85 мг витамин С, антиоксиданти, фитонутриенти и минерали.

Карфиол

Суровият, варен или приготвен на пара карфиол предлага на организма цели 127 мг витамин С за една чаша. Това е наистина завидно количество. Освен това той е богат на протеини, фибри и е с малко калории.

Свързани статии

Брюкселско зеле

Брюкселското зеле е добър приятел в превенцията на рака. То е богато на фибри, витамин С и антиоксиданти.

Ананас

В ананаса се намира жизненоважното вещество бромелаин, който е ензим, потискащ подуването и възпалението. Полезен е особено след тренировка. Количеството витамин С в ананаса също е по-голямо от това в портокалите – почти 80 мг за една чаша.

Киви

Кивито е рекордьор, що се отнася до количество витамин С. В него има цели 140 мг за една чаша. Това е повече от нужната доза за денонощие.

Снимки: iStock

Коментирай