Здраве и красота

За какво помага акройогата?

Полезна практика, съчетаваща акробатика и йога

26.01.2017г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акройогата е наистина впечатляваща. Тя е изящно съчетание между акробатика и йога. Колкото и трудно да изглежда изпълнението на фигурите в тази дисциплина, все от някъде се започва, така че не се плашете – има акройога и за начинаещите.

Акройогата е отборна практика. За изпълнението ѝ са нужни двама партньори. Единият е основа, опора, другият е така нареченият „летящ“. За да подкрепя добре „летящия“, партньорът в основата трябва да изпълни поредица от съчетания, включващи баланс, сила и акробатична подготовка.

Забавна, полезна и здравословна – такава е акройогата. Вижте какви ползи за здравето носи тя!

Укрепва тазовото дъно

За да се изпълнят упражненията в акройогата и сложните фигури е необходима доста голяма сила в тазовото дъно. Редовното практикуване на акройога прави именно това – подсилва и укрепва тазовото дъно, стяга мускулатурата в малкия таз. Това подобрява стойката, премахва коремните мазнини, предпазва от евентуално спадане на органи в малкия таз и подобрява баланса на тялото.

Изгражда мускулите

Не само тазовото дъно и бедрата се заздравяват при практикуване на акройога, но и всички останали групи мускули. Най-успешно се стягат мускулите на таза, бедрата, прасците, мускулите на ръцете, гърба, гърдите и коремните мускули. В резултат не само извайвате фигурата, но и губите значителна част от излишните килограми.

Свързани статии

Подобрява гъвкавостта

Гъвкавостта на тялото е много важна. Тя допринася за еластичността на сухожилията, подвижността. Акройогата предполага добър стречинг, а той помага във всяко едно отношение – при тренировка, упражнения, намалява болките в тялото, мускулите и костите, предпазва от наранявания.

Релаксира и отстранява стреса

Акройогата има страхотен терапевтичен ефект върху нервната система. Практикуването ѝ помага за намаляване на стреса, освобождаване от напрежението и намаляване на тревожността. В допълнение енергийните нива се повишават значително.

Снимки: iStock

Коментирай