Здраве и красота

Джинджифилов чай – помага за толкова много неща!

Вълшебствата на отварата от джинджифил

30.01.2017г. / 07 24ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Джинджифилът е една от най-полезните кореноплодни подправки. Той е естествен антибиотик, зареден с огромно количество антиоксиданти, противовъзпалителни вещества и полифеноли.

Ето защо и джинджифиловият чай е напитка, която трябва да присъства в ежедневието ви колкото се може по-често. Отварата от джинджифил има много ползи за здравето, които заслужават внимание. Ето кои са те:

Намалява стомашни болки

Джинджифиловият чай има свойството да успокоява стомашната лигавица при различни неразположения. Една чаша от суперотварата потиска гаденето, позивите за повръщане, спазмите, болките и подуването.

Премахва стреса

Джинджифиловият чай действа успокояващо върху нервната система. Не мислете, че пикантният му вкус ще ви направи по-нервни, напротив. Отварата от джинджифил релаксира нервната система, намалява секрецията на стресови хормони и в резултат повишава настроението.

Подсилва имунната система

Благодарение на антиоксидантите, полифенолите и високият брой противовъзпалителни вещества в състава си, джинджифиловият чай повишава имунните защити на организма и помага в предпазването от инфекции и заболявания.

Подобрява кръвообращението

Освен изброените вещества джинджифиловият чай съдържа още витамини, минерали и незаменими аминокиселини, които въздействат положително върху кръвообращението като го стимулират.

Потиска мускулните болки

Подобреното кръвообращение означава по-добро изхранване на мускулите с кислород и хранителни вещества. Това помага за потискане на болките, особено след усилена тренировка. Пийте по една чаша джинджифилов чай след упражнения за по-добър тонус на мускулите.

Премахва лошия дъх

Ако страдате от лош дъх, забравете за ментовите бонбони и дъвки. Чаша джинджифилов чай ще ви отърве от ужасния мирис на устата. В джинджифила се съдържат вещества, които се свързват с летливите серни съединения в устната кухина, причиняващи лош дъх. Освен това той има свойството да отстранява полепналите остатъци от храна по небцето и венците, което допълнително оставя усещане за свежест.

Помага и в отслабването

Джинджифиловият чай може да се използва като ежедневен помощник в отслабването. Поради свойството си да ускорява метаболизма и да влияе положително върху храносмилането, той допринася и в отслабването. Джинджифилът ускорява изгарянето на мазнините и потиска апетита.

Предпазва от Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер коварно разрушава нервната система. Джинджифиловият чай потиска отключването на тези механизми. Той допринася още за забавяне на загубата на нервни и мозъчни клетки при вече налично заболяване.

Снимка: iStock

Коментирай