Здраве и красота

Лошо настроение и наднормено тегло? Виновен е естрогенът!

Естрогенното господство е често срещано и при двата пола

01.02.2017г. / 09 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Ревита

Снимка: Ревита

Каква е връзката между предменструалния синдром (PMS) или твърде интензивните симптоми при менопауза, ниските нива на серотонин и съответно – лошото настроение, гладът за сладко и въглехидрати, изблиците на гняв и истерия...? В основата на всички тези състояния е естрогенът. Или по-точно – доминантният естроген.

„Танцът“ на нашите хормони е като прецизно организирана хореография – ако само един хормон направи погрешна стъпка, това рефлектира и върху останалите. Най-често „погрешната стъпка“ идва от страна на естрогена, когато нивата са по-високи от нормалното.

Това състояние е известно като естрогенова доминантност и все по-често засяга жени от различни възрасти. Естрогенната доминантност води до дисбаланс и в синтеза на прогестерона, пролактина и лутеинизиращия хормон, и се отразява пагубно върху невротрансмитерите допамин и серотонин, които са важни за психическата стабилност, емоциите, настроението, чувството на удоволствие.

Каква е причината за високите нива на естроген?

Естрогенното господство е често срещано и при двата пола. Това е тенденция, обусловена от редица фактори, включително неправилно хранене, прием на противозачатъчни хапчета, силно индустриализираната среда на живот и широко застъпената употреба на изделия от пластмаса и др.

Основният проблем идва от т. нар. ксеноестрогени – външни естрогени, досегът с които се случва посредством продуктите от бита, включително масова козметика, почистващи препарати, пластмаси (включително бутилките за минерална вода) и др.

Огромна част от месото, плодовете и зеленчуците, които консумираме пък, са източник на пестициди, антибиотици и естрогеноподобни субстанции, които преминават свободно в човешкия организъм и които нанасят унищожителния си удар върху хормоните.

Какви са последствията от естрогенната доминантност?

Когато ксеноестрогените се свържат с нашите естроген рецептори, тялото реагира по специфичен начин и така проблемите започват да ни връхлитат. Промени в настроението, повишен апетит, забавен метаболизъм, подуване на корема и спазми, главоболие, депресия, безплодие, дълъг и тежък менструален цикъл, кисти на яйчниците, миома...

Наднормено тегло и затлъстяване.

Тези проблеми са силно застъпени в развитите общества. Но ако допреди време основна причина за появата им са били заседналият начин на живот и неправилното хранене, то днес в голяма част от случаите се дължат на хормонален дисбаланс и конкретно – на високите нива на естрогена.

Огромен процент от жените и мъжете, които се борят с теглото си имат повече естроген, за сметка на прогестерона. В повечето случаи обаче, те дори не предполагат защо не отслабват въпреки положените усилия. Механизмът на действие на естрогена тук е следният: повишените му нива насърчават задържане на телесните мазнини и течности.

Естрогенът кара тялото да съхранява мазнините, вместо да ги използва за енергия. Но това не е всичко – мастните клетки от своя страна карат тялото да произвежда още повече естроген. И тъй като прогестеронът действа като естествен диуретик, а при хората, страдащи от естрогенно господство нивата му обикновено са ниски, те често страдат и от подут корем, подути ръце и крака, подпухване на лицето.

Женски проблеми.

Естрогенната доминантност, в комбинация с недостиг на прогестерон, предизвиква колебания в менструалния цикъл на жената. Високите нива на естроген водят до честа менструация с обилно кървене, както и резки промени в цикъла.

Кисти в гърдите или на яйчниците, рак на гърдата, подуване, болезненост и напрежение в гърдите, трудности със забременяването, акне... Всички те могат да бъдат тясно свързани с дисбаланса между естроген и прогестерон.

Промени в настроението.

Има толкова много жени, които изобщо не предполагат на какво се дължи често повтарящият се емоционален спад и липсата на психическа стабилност. Те обикновено си го обясняват с наближаването на цикъла или с периода на менопауза.

В по-лошия случай те започват да търсят помощ при психолог или психиатър. Проблемът съвсем се задълбочава, когато им бъдат предписани лекарства, които да облекчат депресията, тревожността или безсънието... Но в конкретния случай тези медикаменти по никакъв начин не въздействат на истинския причинител на техните състояния – а именно завишеният естроген.

Сексуални проблеми.

Естроген и прогестерон са важни регулатори на либидото и сексуалната функция. Доминантният естроген води до намалено сексуално желание, вагинална сухота и повишен риск от вагинални инфекции.

Естро факторс: натурална природна формула за безопасно и трайно възстановяване на хормоналния баланс у жени в различни възрасти!

Естро факторс (Estro Factors) е съвременна канадска формула в подкрепа на женското хормонално здраве. За разлика от конвенционалната хормонозаместителна терапия, която използва синтетични хормони, Естро факторс е източник на растителни съставки с естрогенопонижаващо и регулиращо нивата на женските полови хормони действие. Подпомага и работата на черния дроб при неутрализиране на излишния естроген и естрогеноактивни субстанции в него.

Какво съдържа Естро факторс?

Комбинира индол-3-карбинол (I3C), екстракт от броколи, екстракт от семена на млечен бодил, екстракт от розмарин и калциев Д-глюкарат.

Индол-3-карбинол е натурален фитохимикал, открит в състава на кръстоцветните зеленчуци, с доказано благотворен ефект при естрогенна доминантност. Проявява силно детоксикиращо черния дроб действие, насърчава естрогенния метаболизъм в черния дроб и предотвратява метаболизирането на естрогените във вредни за здравето субстанции. Съдейства за извеждането на излишния естроген с урината.

Екстрактът от броколи има силно антиоксидантно действие и потиска канцероген-активиращите ензими. Понижава излишния естроген в клетките.

Екстрактът от семената на млечен бодил допринася за пречистването на черния дроб. Стабилизира мембраните на чернодробните клетки. Помага на черния дроб да елиминира хормоналните токсини.

Екстрактът от листа на розмарин намалява въздействието на различни канцерогени от околната среда.

Калциев D-глюкарат предотвратява реабсорбцията на естрогените от храносмилателния тракт обратно в кръвния поток.

Как действа Естро Факторс?

- Насърчава здравето на женските репродуктивни органи.
- Нормализира менструалния цикъл и тушира симптоми като чувствителност и болезненост в гърдите, главоболие, болки в корема.
- Подпомага освобождаването на тялото от излишните мазнини и нормализирането на теглото.
- Противодейства на задръжката на вода и подуването.
- Подобрява нервно-психичния статус и повишава тонуса.
Продуктът НЕ съдържа глутен, пшеница, млечни продукти, яйца, захар, соя, фъстъци, риба, миди, животински продукти, сол, изкуствени аромати, консерванти, подсладители! Прием: по 2 капсули 2 пъти дневно.

Производител: Natural Factors, Canada. Вносител: Гео Нутришън ЕООД.

Търсете в аптеките и онлайн на www.revita.bg

За контакти: 02/9530583 –Гео Нутришън ООД

Снимка: Ревита

Коментирай