Здраве и красота

5 причини да ядем тъмнозелени листни зеленчуци всеки ден

Помагат в отслабването

06.02.2017г. / 07 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най-полезните сред всички. Те са изключителни източници на витамини А, С и К. Съдържат още незаменими минерали, антиоксиданти, фибри, незаменими аминокиселини. Освен всичко това зелените листни зеленчуци са бедни на калории, което ги прави най-добрите приятели на отслабването и диетата.

Защо е важно да ядем тъмнозелени листни зеленчуци по-често?

Помагат в отслабването

Споменахме, че тези зеленчуци са бедни на калории и това е самата истина. Колкото и голяма порция салата да изядете, това няма да се отрази зле на талията ви, напротив. Благодарение на фибрите зелените листни зеленчуци стимулират дълготрайната ситост, въпреки слабата доставка на калории, съответно на енергия.

Драстично намаляват риска от диабет

Тъмнозелените листни зеленчуци са едни от най-добрите източници на бета- и алфа-каротин. Тези антиоксидантни съединения принадлежат към семейството на каротеноидите, пише eatingwell.com.

Високото съдържание на каротеноиди, според изследванията, прави тъмнозелените листни зеленчуци незаменими в борбата с диабета и превенцията му.

Подпомагат мозъчната функция

Проучванията в тази посока доказват, че консумиращите по 1-2 порции листни зеленчуци дневно имат значително по-добри мозъчни функции в сравнение с останалите. Учените смятат, че това се дължи не само на антиоксидантите, които потискат вредните процеси в мозъка, но и на витамин К, който има важната функция да стимулира мозъка.

В тъмнозелените листни зеленчуци се намират още изключително полезните за мозъка лутеин, фолиева киселина и бета-каротин.

Заздравяват и изграждат костната система

Свикнали сме да смятаме, че предимно млечните продукти и млякото са най-добри за костите. Оказва се обаче, че тъмнозелените листни зеленчуци са друг незаменим източник на витамин К и калций. Той е жизненоважен за укрепването не само на костите, но и на мускулите.

Една порция тъмнозелени листни зеленчуци даряват организма с невероятните 20% от нужния за деня калций.

Мощни в превенцията на рака

Мощните антиоксиданти, които освен това са и в голяма концентрация в тъмнозелените листни зеленчуци, помагат в борбата с рака на гърдата, матката, мозъка, стомаха, кожата, белите дробове, сочат проучванията по темата.

Антиоксидантите имат така важното свойство да неутрализират свободните радикали, причиняващи окислителни процеси в организма, водещи до туморни образувания.

Снимка: iStock

Коментирай