Здраве и красота

Как зимата ни пречи да отслабнем?

Няколко причини, поради които трупаме килограми

04.02.2017г. / 06 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Излишното тегло най-често се трупа през зимата. Не само защото ядем повече, за да се утешим от липсата на слънце, но и заради някои специфични причини.

Избягвате излизането навън

През пролетните и летните месеци сме много по-склонни да отделяме време за разходки, пазаруване, ходене в парка, тичане, каране на колело и всякакви подобни активности, изгарящи калории.

През зимата инстинктивно ги избягваме, защото ни е студено, условията навън са сурови, а студът предизвиква загуба на енергия и топлина от тялото. Ето защо, движейки се по-малко през зимата ние неусетно трупаме килограми.

Не можете да устоите на вкусотии

През лятото в жегите гладът е по-поносим, да не говорим, че на мнозина изобщо не им се яде по цял ден в топлите летни дни. Така е много по-лесно да се контролира теглото, набляга се на салати и пресни плодове, които са основен начин за редукция на излишно тегло.

През зимата обаче, за да се компенсира лошото настроение, тъмнината през по-голямата част на деня и студа, инстинктивно се посяга към „утешителната храна“ – тази, която иначе се стремим да избягваме.

Някои хора избягват лакомствата цяла седмица, но им се нахвърлят през уикенда. Това причинява още по-резки и големи скокове в телесното тегло.

Настроението ви влияе

Поради липсата на светлина през зимата или силното ѝ ограничение, настроението страда. Механизмите за синтез на серотонин са свързани с наличието на светлина. Ето защо при намалено слънчево греене през светлата част на денонощието настроението по естествен път преминава в минорната гама.

Това ви кара да се чувствате изтощени, депресирани, тревожни, непрекъснато гладни, склонни да преяждате. Повишеният прием на калории се отразява зле на организма.

Сънят ви е нарушен

Когато настроението ви е лошо често се появяват и проблеми със съня. Заспиването става трудно въпреки умората. Въртите се посред нощ, будите се по няколко пъти, ставате, разхождате се.

Този нарушен цикъл на съня влияе върху метаболизма като го забавя и прави абсорбирането на хранителните вещества затруднено. Засилва се трупането на мастна тъкан в запас в случай на следващ стресов момент за организма. Това ви пречи да отслабнете въпреки усилията.

Снимка: iStock

Коментирай