Здраве и красота

7 стъпки за красива и здрава коса

Как правилно да поддържаме косата

20.02.2017г. / 11 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата коса е даденост, но и трябва да се поддържа. Понякога не се замисляме колко вредим на косата си с ежедневните си ритуали. Боядисване, връзване, обработване с различни нагряващи уреди – всичко това прави косата слаба и изтощена.

Как да я направите отново бляскава, здрава и красива?

1. Не търкайте с кърпа мократа коса. Избягвайте да я увивате с кърпата подобно на тюрбан, защото това прави косъма още по-податлив на накъсване и начупване.

2. Вместо това попийте излишната вода с микрофибърна кърпа без да търкате. Тя ще отнеме излишната влага и ще съхрани косата здрава.

3. Сушете косата със студената струя на сешоара. Колкото и да бързате да изсушите косъма по-бързо, не го правете с горещата струя, особено ако сушите косата всеки ден.

Снимка: iStock

4. Не бързайте да боядисвате корените на косата веднага щом забележите, че са започнали да израстват. Вместо това с пухкава четка за грим върху тях нанесете малко сенки за очи, един тон по-тъмни от цвета, с който сте боядисали косата. Това ще създаде зрителна измама, че корените ви все още не са израснали.

5. Нанасяйте шампоан само от средата на косъма надолу към краищата. Разтрийте добре, след което при изплакването шампоанът ще се разнесе и нагоре към скалпа. Така ще го предпазите от пресушаване като едновременно с това ще премахнете натрупаните себум и нечистотии.

6. Позиционирайте правилно продуктите. Средствата, предназначени за обем се поставят само в корените, докато маслата например се нанасят сами от средата към краищата. Това е важно, за да изглежда косата ви още по-красива.

7. Нямате време за измиване на косата? За спешни случаи използвайте този трик – изсипете малко бебешка пудра в дланите си, размесете я добре между пръстите и с енергични движения я нанесете по корените и мазните зони. След това издухайте с хладката струя на сешоара.

Коментирай