Здраве и красота

Как салатата ви кара да пълнеете вместо да отслабвате?

Ядете салата, за да отслабнете, а се получава обратното – как?

17.02.2017г. / 12 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато следваме диета за отслабване, най-често наблягаме на салатите като най-полезни и нискокалорични. Салатата обаче може да ни накара да напълнеем, без да осъзнаваме откъде ни е сполетяло това зло.

По какви начини салатата може да ви накара да качите килограми вместо да отслабнете?

Прекалявате с дресинга

Мислите, че е достатъчно да ядете просто салата, но не си давате сметка колко дресинги и сосове слагате? Е, не се чудете защо качвате килограми, а не отслабвате. Дресингите и сосовете са калорични и могат да развалят всичките ви усилия.

Слагате крутони

Зелените салати с крутони са особено вкусни, но са доста по-калорични. Крутоните все пак са си хлебни, а това оказва влияние върху диетата.

Слагате повече плодове и ядки

Смесването на сладки и солени вкусове за мнозина е любим похват в кулинарията. Зелените салати чудесно си импонират с плодовите вкусове и ядките, но с тези продукти трябва да се внимава. И плодовете, и ядките са висококалорични. В плодовете има много захари, които влияят на диетата. В ядките пък има доста мазнини, които в големи количества причиняват качване на килограми.

Ядете готови салати

Готовите и опаковани салати, които се продават по магазините и ресторантите съдържат големи количества стабилизатори, захари, мазнини, особено в сосовете. Ако ядете салата е по-добре да си я приготвите сами, за да е наистина диетична.

Забравяте за протеините

Въглехидратите от зеленчуците в салатите се абсорбират и разграждат най-качествено в компанията на протеините. Ето защо диетичната салата трябва да съдържа и малки количества полезни протеини. В противен случай може и да напълнеете вместо да отслабнете заради многото въглехидрати.

Свързани статии

Не избирате здравословен дресинг

Наблегнете на полезните зехтин екстра върджин и ябълков, червен винен и ли балсамов оцет. Не добавяйте много захар и сол в дресинга. Майонезата пък е препоръчително да се изключи, когато сте на диета. Изобщо, горчицата, млечните сосове, майонезените сосове, олиото са все лош избор, който играе лоша шега.

Слагате прекалено много сирене

Сиренето е богато на мазнини, протеини и калории. Ако сложите повечко в салатата, за да се заситите, а и за да ви е вкусно, ще напълнеете.

Снимки: iStock

Коментирай