Здраве и красота

Защо да не изхвърляте водата от киселите краставички?

Толкова е полезна!

17.02.2017г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето хора изхвърлят водата от киселите краставички. Тази вкусна кисела саламура обаче има толкова здравословни ползи, че следващия път ще се замислите преди да я излеете в канала на мивката.

За какво помага водата от киселите краставички?

Предотвратява мускулни крампи

Сокът от киселите краставички съдържа калциев хлорид, а той успокоява крампите. Освен него в сока от краставичките се съдържат калий и натрий. Те също имат свойството да намаляват мускулните спазми. Ето защо много спортисти пият саламурата от туршията с кисели краставички след усилена тренировка.

Сокът от киселите краставички е най-добрата енергийна напитка

Високите нива на натрий в сока от краставичките се оказват полезни при страдащи от сърдечносъдови и неврологични заболявания. Той има свойството да възстановява електролитния баланс в тялото като по този начин повишава и енергийните нива.

Помага при разстройство и стомашно-чревни проблеми

Оцетът е известен със свойството си да успокоява раздразнените черва. Той е ефикасен при разстройства и затова водата от киселите краставички, която съдържа оцет, е полезна при диарии.

Потиска синдрома на неспокойния крак

Този синдром е заболяване на нервната система. Пиенето на сок от кисели краставички помага за потискането му заради завидните нива на минерални съединения в него.

Помага при махмурлук

Туршиите имат свойството да потискат симптомите на махмурлук след прекаляване с алкохола благодарение на балансирането на електролитите в тялото, за което допринасят. Ако след купонджийска вечер нямате апетит за каквато и да е храна, просто пийнете малко сок от краставички и ще се почувствате добре.

Богат е на антиоксиданти

Антиоксидантите са полезни вещества, които се борят със свободните радикали. Това допринася за борбата със стареенето на клетките, раковите процеси и отключването на хронични заболявания.

Снимка: iStock

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Диана ( преди 7 години )
Свободно време