Здраве и красота

4 признака, че трябва да смените диетата

По какво да познаете, че не ви се отразява добре

20.02.2017г. / 07 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате излишни килограми и си падате да опитвате различни диети, за да ги свалите? Когато си харесаме някой режим на хранене обикновено се придържаме към него дълго време, най-вече ако той има ефект.

Според специалистите обаче придържането прекалено дълго към един и същи хранителен режим има своите странични ефекти. Диетата трябва да се сменя от време на време. Има признаци, по които да признаете дали е време да го направите. Кои са те?

1. Чувствате се уморени и непрекъснато гладни.

Диетата има пряко отношение към работата на мозъка, настроението и енергийните запаси. Ако се храните предимно с растителна храна и избягвате протеините, това в дългосрочен план може да ви накара да се чувствате отслабнали енергийно, без настроение и неиздръжливи.

Ако сте вегетарианец и не искате да се връщате към храненето с животински протеини, то поне добавете полезни и здравословни мазнини в храната си – ядки, семена, авокадо, зехтин. Всички те ще ви дадат енергия и ще ви накарат да се чувствате активни и силни. Освен това ще подобрят настроението.

2. Чувствате се нещастни.

Храненето не трябва да е изтезание, а истинско удоволствие. Не само настроението ви може да пострада от неподходяща диета. Можете дори да се чувствате истински нещастни и потиснати. Някои хора изпадат дори в депресии заради неподходяща диета.

Ето защо, ако усетите, че нещо не е наред с чувствата ви, замислете се и как се храните, дали сте на правилната диета, даваща необходимите хранителни вещества. Мозъкът се храни предимно с въглехидрати и не трябва да го лишавате от тях. Не забравяйте обаче тези въглехидрати да са натурални, добити предимно от плодове и зеленчуци.

Свързани статии

3. Не слабеете.

Някои диети са за отслабване, други за регулиране на определени функции в организма, трети за стимулиране на оздравителни процеси. Ако вашата диета е за отслабване, но ефект в дългосрочен план няма, тази диета явно не е за вас. Време е да я смените. Ако не можете да прецените коя е подходяща за вашия организъм е най-добре да се допитате до специалист диетолог.

4. Трябва да премахнете някои храни от диетата си.

Колкото и да не ви се иска, някои определени храни трябва да бъдат премахнати от диетата ви, за да бъде тя ефективна. Например, ако наблягате на салатите, трябва да премахнете от тях дресингите, млечните, майонезените и горчичните сосове, ако наистина искате да отслабнете.

Също така, ако ядете ястия с картофи и месо или ориз и месо, ясно е, че няма да отслабнете, тъй като тази комбинация е в разрез с концепцията за разделно хранене, която позволява възможно най-ефективно абсорбиране на храната от организма.

Снимки: iStock

Коментирай