Здраве и красота

Най-честите симптоми на апендицит

Остро състояние, на което веднага да се обърне внимание

20.02.2017г. / 13 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Апендицитът е остро състояние, при което апендиксът е силно възпален, а спукването му застрашава живота. В такива случаи навременната реакция е от най-голямо значение. Някои хора обаче не са наясно със симптомите на апендицит и дълго време не обръщат внимание на състоянието си.

По какво да познаете дали имате апендицит?

Много остри болки в коремната област

Стомахът ви е болял много пъти преди това, но такава изгаряща болка, опасваща коремната област, простираща се чак до пъпа, не ви е сполетявала. Обикновено при възпален апендикс болката се позиционира предимно в дясната страна на корема, но може и да обхваща далече по-обширна област. И е важно да се обърне внимание на силата ѝ и да не се търпи дълго време, а да се посети спешно лекар.

Повръщане, гадене, липса на апетит

Не всички хора с апендицит страдат от този симптом, а само онези, които имат абнормален растеж на болестотворни бактерии в стомаха, които могат да съпътстват състоянието.

Снимка: iStock

Чести ходения до тоалетна

При апендицит може да се появи и често уриниране, което понякога пациентите бъркат с инфекция на пикочните пътища. Тъй като апендиксът се намира в близост до пикочния мехур, неговото възпаление може да засегне и мехура. Ето защо той започва да проявява симптоми на раздразнение, дори парене и предизвиква често уриниране.

Висока температура

При апендицит е възможна появата на висока температура, треска с пробягващи ледени усещания по кожата, тръпки или горещи вълни. Причинени са от възпалението в апендикса, което провокира освобождаване на определени химикали в тялото, за да тушират атаката. В отговор имунната система диктува повишаване на телесната температура.

Обърканост и дезориентация

Тези два симптома са краен показател на силно влошена инфекция. Възпалението може да е достигнало до размерите на сепсис, който в неовладени навреме случаи може да доведе и до смърт.

Причината за дезориентацията е липсата на достатъчно кислород в мозъка заради силната инфекция. Замъгленото съзнание е един от симптомите, който по никакъв начин не трябва да се пренебрегва, защото обикновено подсказва за сериозно състояние, не само в случаите на апендицит, но и в други животозастрашаващи състояния.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати