Здраве и красота

Домашен сироп за кашлица с мед, зехтин и лимон

Невероятно лековита комбинация

24.02.2017г. / 15 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кашлицата е неприятна последица от вирусните инфекции. Тя може да се обостри силно, ако не бъдат взети мерки. Но вместо да тичате до аптеката и да бързате да купувате готови сиропи за кашлица, можете да се възползвате от силата на природата.

Направете си домашен сироп за кашлица, който нашите баби някога са използвали за лечение на остри вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Неговите съставки са лековитите мед, лимон и зехтин.

Тези три компонента на домашния сироп за кашлица имат мощен ефект поради природните си противовъзпалителни и антибиотични свойства.

Медът съдържа голям брой биоактивни вещества, които стимулират оздравителните процеси в лигавицата на устната кухина, повишават имунната система, потискат възпалението и убиват микробите.

Зехтинът съдържа невероятно големи количества полезни мазнини. Омега-3 мастните киселини в зехтина имат силно въздействие върху имунната система и стимулирането на деленето на клетките, което спомага за по-бързото оздравяване и справяне с кашлицата.

Снимка: iStock

Лимонът пък е много богат на витамин С, който е антиоксидант, борещ се с възпаленията, свободните радикали и увеличаващ имунитета.

Съставки на домашния сироп за кашлица:

  • 200 г мед
  • 60 мл зехтин
  • прясно изцеден сок от 3 лимона

Смесете всички съставки в тенджера на среден огън. Когато сместа започне да вдига пара я свалете от котлона, за да се охлади. Разбърквайте през цялото време. След като изстине напълно я преместете в стъклена бутилка за съхранение. Дръжте сиропа в хладилника и не се притеснявайте, че ще се развали, ако не сте го допили, защото трайността му е поне 3 месеца. Знаем, че медът и зехтинът са много трайни продукти.

При кашлица пийте по 1-2 супени лъжици 3 пъти на ден.

Коментирай