Здраве и красота

5 причини да ядете здравословни закуски всеки ден

Междинните хранения имат много голямо влияние върху здравето

23.02.2017г. / 06 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храните се по три пъти на ден, но въпреки това между храненията огладнявате. Вместо да посегнете към някоя здравословна закуска най-честото, което правите, е да грабнете една пица, малък сандвич, солети, шоколадче или пък някакви соленки.

Всички тези вредни междинни закуски увреждат здравето ви повече, отколкото предполагате. Неслучайно диетолозите и лекарите непрекъснато съветват да се консумират полезни междинни закуски. Кои са най-солидните причини, подкрепящи този съвет?

Поддържат настроението ви постоянно добро

Вярно е, че определени обстоятелства могат да развалят настроението ви, но също така е вярно, че здравословните хранителни вещества стимулират секрецията на хормоните, контролиращи настроението. Когато тялото ви работи в добър баланс, настроението също ще е добро или ако се развали, то поне бързо ще се оправи.

Контрол на теглото

Здравословните закуски ще ви помогнат да контролирате теглото си в дългосрочен план. Ако сте напълно стриктни и избягвате всички преработени, пакетирани, полуготови и наситени със сол и захар закуски, няма да ви се налага дори да спазвате диета. Добавете и малко повече движение и ще отслабнете още по-лесно.

Концентрацията се подобрява

Колкото по-вредни храни ядем, толкова повече страда мозъкът, а оттам и паметта и концентрацията ни. Организмът се бори да обработи някакви тотално антиприродни вещества, които на всичкото отгоре не дават нито енергия, нито витамини, нито повишават имунитета, а се трупат само и единствено мазнини.

Здравословните и полезни закуски от друга страна обаче доставят на мозъка необходимите вещества за енергия и протичане на процесите в клетките. Така концентрацията и продуктивността се повишават.

Свързани статии

Цялостното здраве се подобрява

Дългосрочни изследвания за ефективността на здравословните междинни закуски показват, че рисковете от хронични заболявания значително намаляват. Подобрява се здравето на сърдечносъдовата система, хормоналният баланс, храносмилането и метаболизмът, мозъчната и нервната функция, изобщо, всички най-важни процеси в организма.

По-високи енергийни нива

За да се справяме с ежедневните предизвикателства е необходимо да имаме достатъчно енергия. Тя е нужна на организма и за да функционира добре, клетките и тъканите да се справят нормално с работата си, а и за да протичат правилно процесите на детоксикиране на тялото. Целият този цикъл зависи от добрите нива на енергия, а междинните закуски със здравословни хранителни вещества я доставят.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време