Здраве и красота

3 натурални маски срещу черни точки

Как да почистим кожата с естествени средства

07.03.2017г. / 07 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хора от всякакви възрасти могат да имат черни точки по кожата. Те са истинска напаст, загрозяват красотата на кожата, а са и потенциални възпалителни огнища, които могат да се превърнат в гнойни пъпки.

Черните точки се дължат на повишена секреция на себум и ускорено отделяне на мастните жлези. Те трябва да се отстраняват периодично, за да бъде кожата чиста и предпазена от евентуални гнойни пробиви.

Това обаче не трябва да става със стискане и нараняване на кожата, а с помощта на натурални почистващи средства срещу черни точки.

Сода за хляб

Содата е едно добро средство за лечение за черните точки, особено в зоната около носа и брадичката. Тя допринася за отстраняване на себума и мъртвите клетки.

1. Смесете 2 супени лъжици сода за хляб с минерална вода. Разбъркайте, докато се получи паста.

2. Нанесете пастата върху кожата и втрийте с кръгови движения. След като сте направили масаж за няколко минути, оставете да засъхне върху кожата. Това ще отнеме себума.

3. Изплакнете добре и правете това 2 пъти седмично.

Канела

Канелата е абразивна и богата на антиоксиданти. Абразивността ѝ помага на кожата да се отърве от наслагванията и нечистотиите, а антиоксидантите пък я подмладяват и предпазват от поява на бръчки.

1. Смесете 1 чаена лъжичка канела, 2 супени лъжици лимонов сок, 1 щипка куркума.

2. Разбъркайте и нанесете върху лицето.

3. Оставете да изсъхне и да престои върху лицето 15 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Маската може да се прави и с мед, вместо с лимонов сок. Подходяща е за ежедневна употреба.


Свързани статии

Овесена каша

Комбинацията от овесени ядки и кисело мляко действа чудесно не само за отстраняване на черните точки, но и за дълбоко подхранване на кожата и подмладяването ѝ.

1. Смесете 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици кисело мляко и сока от 2 домата заедно с толкова стрити овесени ядки, колкото да се получи гъста каша.

2. Втрийте кашата в лицето си с масажни движения. Оставете да подейства 10 минути.

3. Изплакнете и повтаряйте процедурата 2 пъти седмично.

Снимки: iStock

Коментирай