Здраве и красота

Скрити причини диетата ви да не действа

Защо не сваляте килограми

09.03.2017г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мъчите се с диета от известно време, но не отслабвате? Причините може да са доста. Понякога правим неща, които смятаме за полезни, но те всъщност се оказват напразни усилия. Единственото, което постигаме с погрешната диета е гладуване, лошо настроение и почти никакъв реален резултат.

Какво може да пречи на диетата ви и защо не отслабвате?

Прекалено малко калории

За да задействате и ускорите метаболизма си ви трябват калории. Ако сте преминали на режим гладуване, не се учудвайте, че не сваляте килограми. За да се катализират процесите в клетките и да се ускори обмяната на веществата е необходимо „гориво“, тоест калории. Тоест, правилното съотношение между протеини, полезни мазнини и витамини е от значение, а не гладуването и пропускането на хранения.

Пропускане на хранения

Това крие огромни рискове от резки скокове в кръвната захар и инсулина, респективно в изблиците на силен глад. Ако сте решили да пропускате закуската или вечерята (както правят някои хора), трябва да знаете, че това е грешна дългосрочна стратегия, която не само няма да доведе до ефект, но и може да ви накара да напълнеете.

Не внимавате какво ядете

Не е толкова просто да се спазва диета. В огромен брой случаи хората се самозалъгват, че са на диета като просто избягват хляба и десертите, но за сметка на това запълват празнината в стомаха си с калорични храни в големи количества, които засищат. Това са например млечните продукти, яйцата, колбасите.

Няма значение дали ще сте се отказали от хляба, ако засищате глада си с някои от споменатите продукти в големи количества. Ето защо диетата ви е безуспешна.

Свързани статии

Премахнали сте някои групи хранителни вещества

Напоследък модните тенденции в диетите налагат изключване на въглехидрати, мазнини или протеини (животински) от менюто. Това е лош избор и вероятно няма да доведе до успешен резултат в контрола на теглото и най-вече здравето, защото всички изброени хранителни компоненти са важни за функционирането на клетките.

По-важно е да внимавате как структурирате менюто си и какви точно количества от различните хранителни вещества поемате, отколкото да изключвате цели групи.

Не мерите теглото си редовно

Ако избягвате кантара няма да си направите услуга, напротив. Регулярното следене на килограмите дава ясна представа на какво ниво сте и колко ви остава до заветната цел.

Снимки: iStock

Коментирай