Здраве и красота

Основни фактори, причиняващи възпаления

Хроничните възпаления драстично влошават здравето

10.03.2017г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпаленията в клетките и тялото са естествен механизъм, с който организмът ни се бори с ежедневните атаки на вредни вещества, микроорганизми и влияния, които влошават здравето. Благодарение на този механизъм ние успяваме да се преборим със стреса и болестотворните микроорганизми.

Има обаче определени вещества и обстоятелства, които предизвикват хронично възпаление. То може да доведе до сериозни здравословни проблеми, увреждания, и дори да застраши продължителността на живота.

Кои са основните фактори причинители на хронични възпаления в клетките?

Преработени въглехидрати

Преработените въглехидрати и всички изкуствени захари и техните производни предизвикват огромен прилив на инсулин в тялото, който обаче не се регистрира от клетките. Стига се до така наречената хиперинсулинемия или инсулинова резистентност, при която панкреасът секретира големи количества инсулин в отговор на постъпилите в тялото захари.

Активизират се възпалителни процеси, които имат за цел да неутрализират гликемичния товар, постъпил в организма. Ако се храните ежедневно с преработени захари рискувате да отключите диабет поради изтощение на задстомашната жлеза.

Омега-6 мастни киселини

По правило мастните киселини са есенциални за здравето. Те са жизненонеобходими за работата на мозъка, кожата, костите, метаболизма. Но най-важното в цялата тази система е балансът между различните видове мастни киселини и по-специално между омега-3 и омега-6 мастните киселини.

Колкото повече омега-3 приемаме, толкова по-малко омега-6 са ни необходими. Тоест, ако с храната приемате големи количества омега-6 мастни киселини, ще увеличите възпаленията в клетките и тъканите. Омега-6 се намират предимно в течните рафинирани масла, продуктите с трансмазнини, преработените пакетирани продукти, колбасите, млечните продукти.

Психически стрес

Психическият стрес провокира секретиране на определени хормони, причиняващи и физически стрес, влияещ върху работата на клетките на имунната система. Този процес бива регистриран от нея като възпаление, вследствие на което започват хронични възпалителни процеси в организма.

Доста често за лекарите е трудно да установят къде точно е причината, което затруднява и справянето с проблема. По този механизъм се отключват редица автоимунни заболявания, които по същността си също са хронични.

Токсини

В околната среда, която обитаваме непрекъснато сме заобиколени от токсини. Те са навсякъде около нас – в дома, в офиса, на улицата. Токсините ни заливат от продуктите, с които се храним, с които се мием, които ползваме в бита и работата.

За съжаление, изключването на абсолютно всички излъчващи токсини предмети и продукти е трудна задача в съвременното ежедневие, но свеждането им до минимум е възможно с повече усилия и постоянство.

Химикалите, които се използват в модерната индустрия влияят пряко на хормоналния баланс и възпаленията в организма, водещи до сериозни хронични заболявания и влошено здраве.

Снимки: iStock

Коментирай