Здраве и красота

Еднодневна прочистваща диета срещу акне

Как да преборите акнето с храна?

20.03.2017г. / 06 46ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Акнето се влияе в голяма степен от храната, която приемаме. Ето защо, за да се справим с проблема акнетична и възпалена кожа е важно да спазваме прочистващ режим поне веднъж седмично, както и да наблягаме на някои храни, стимулиращи производството на колаген и потискащи възпалението.

Нужна ви е специална диета срещу акне, която стимулира оздравителните процеси в кожата по естествен път.

Закуска

За закуска наблегнете на смутитата предимно от зеленчуци. В тях има множество антиоксиданти, витамини, минерали, витамини от група В, фибри, витамин А. Всички те стимулират естественото производство на колаген в организма, който прави кожата гладка и потиска възпаленията. В допълнение допринася за предпазването от ранна поява на бръчки и фини линии.

Направете смути, включващо моркови, цвекло, ябълки, зелени листни зеленчуци, овесени ядки, кисело мляко.

Обяд

Обядът трябва да е с акцент върху витамин А и омега-3 мастните киселини. Нека основният ви прием е базиран на зеленолистни зеленчуци и риба, ядки, богати на омега-3.

Омега-3 мастните киселини имат силно противовъзпалително действие спрямо кожата, което допринася за облекчаването на симптомите на акне. Витамин А в големи количества пък допринася за изясняването на кожата, успокояване на възпалението, подобряване на текстурата ѝ и изглаждане на тена.

Вечеря

Вечерята трябва да е предимно богата на зеленчуци. Можете да добавите малко парче постно месо или риба, за предпочитане риба. Препоръчително е на вечеря да наблегнете на витамин Е. Той се съдържа предимно в зелените салати, печените моркови, скумрията на скара, джинджифила.

Съвети

Избягвайте рафинираната захар и то не само през диетичния ден, а по принцип. Тя влошава качеството на кожата, както и на цялостното здравословно състояние. Захарите предизвикват увеличаване на гнойните акнетични пробиви.

Избягвайте и млечните продукти. В тях се съдържат естествени животински хормони, които могат да се намесят във вашата хормонална система. При предразположените към акне хора това е фатално, защото влошава възпалението на кожата, провокира увеличена секреция на себум и запушване на порите.

Не избягвайте черния шоколад. Много хора са склонни да обявяват шоколада за враг. Но черният шоколад е препълнен с полезни антиоксиданти, които освен че ще тушират стреса в тялото ви, ще повлияят добре и на кожата ви.

Снимка: iStock

Коментирай