Здраве и красота

Просото и ползите му за здравето

Защо е важно да консумираме просо?

23.03.2017г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редица нови изследвания сочат, че глутенът е един от виновниците за наличието и задълбочаването на много възпалителни и автоимунни заболявания, характерни за нашето съвремие.

Все повече хора променят диетата си, изключвайки глутена от нея. Трудно е да се откриват алтернативи на зърнените храни и брашна, които не съдържат глутен. Една такава зърнена храна е просото.

Технически всъщност то е по-скоро семе, но бива категоризирано и причислено към зърнените храни.

По-важното е, че просото има редица изключителни ползи за здравето, заради които заслужава да се превърне в централна част от диетата ви.

За какво е полезно просото?

Защитава сърдечносъдовата система

В просото се съдържат големи количества магнезий и фибри. Това го прави много полезно за сърдечносъдовата система. Фибрите понижават холестерола и предпазват кръвоносните съдове от натрупване на плаки, запушващи съдовете и ограничаващи проходимостта.

Магнезият пък е изключително важен за контрола на кръвното налягане.

Понижава риска от рак

Освен че просото понижава риска от рак, то има свойството да регулира метаболитните процеси, предпазвайки от диабет тип 2. Считано за пълнозърнеста храна, просото доказано намалява риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и рак, свързани с оксидативния стрес, упражняван върху клетките от свободните радикали.

Високо съдържание на фибри

Просото съдържа неразтворими фибри, които помагат срещу образуването на камъни в жлъчката. Фибрите са важни вещества, които не само регулират храносмилателната функция и стимулират метаболизма, но са ефективни в превенцията на рак на дебелото черво, както и други видове рак, включително на гърдата.

Полезно срещу астма

В просото се съдържат големи количества магнезий, който има свойството да потиска астматичните пристъпи. Проучванията сочат, че магнезият намалява честотата на пристъпите и ги прави по-лесно преодолими.

 

Богато на минерали

Освен наличието на магнезий в просото, в него могат да се намерят още манган, мед, фосфор, растителни протеини, витамини от група В, фибри, бавно разградими въглехидрати, мазнини, желязо и незаменими аминокиселини.

Всички те влияят положително върху високото кръвно, мигрената, проблемите с нервната система, чревната флора и най-важното – алкализират организма.

Просото помага в детоксикацията

Значителните количества фибри в просото помагат за качественото детоксикиране на организма. Не само фибрите, но и антиоксидантите в просото играят важна роля за неутрализиране на свободните радикали, причиняващи възпаления, стареене на организма и създаващи условия за развитие на злокачествени процеси.

Повишава енергията

Не на последно място просото е ефикасно в борбата с хроничната умора и липсата на енергия благодарение на голямото количество витамини от група В, както и желязото.

Снимки: iStock

Коментирай