Здраве и красота

Натурални методи срещу болки в гърба

Как да облекчим болките и сковаността в гръбнака

23.03.2017г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болките в гърба са нещо, което страшно много хора изпитват. Те могат да затруднят сериозно ежедневните дейности, не само да влошат настроението. Болките и сковаността в гърба причиняват сериозен дискомфорт, намаляват възможността за нормално движение и причиняват редица косвени здравословни проблеми.

С натурални средства можете да облекчите значително болките в гърба.

Масажи с етерични масла

Някои етерични масла имат положителен ефект върху гърба. Те успокояват болките, отпускат схващанията и връщат възможността за нормално движение.

Сред най-добрите масла срещу болки в гърба са тези от джинджифил, мента, розмарин, куркума, евкалипт. Те имат болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

Йога

Йогата дава възможност на сухожилията да върнат еластичността си. Тя е много важна с оглед на нормалното движение на мускулатурата. Изпълнението на различни йога пози подобрява стойката на гръбнака, облекчава болките, допринася за полезното разтягане и релаксация на гърба и целия скелет.

Бани с английска сол

Английската сол има отпускащ и болкоуспокояващ ефект. Тя е известна с облекчаващите си ползи спрямо гръбначния стълб и мускулатурата, която го движи. Полезна е още при изтръпване на крайниците, скованост, главоболие, безпокойство и пренапрежение.

Контролирайте позите за сън

Не си даваме сметка колко вредни могат да са любимите ни пози за сън. Сънят е времето, в което тялото и мускулатурата трябва да си набавят нужната почивка. Ако обаче не спите в правилните позиции за сън, ефектът ще е тъкмо обратният.

От голямо значение са също ергономичните и удобни матрак и възглавница. Те са особено препоръчителни при чести болки в гръбнака.

Промени в диетата

Храненето има голямо значение за справянето с болките в гърба и сковаността. Консумацията на вредни храни и съставки влошава състоянието и причинява допълнителни възпаления. Сред тези вещества са трансмазнините, захарта, подсладителите, наситените мазнини, газираните напитки.

Променете диетата си, за да се справите по-лесно с болката в гърба. Включете повече омега-3 мастни киселини и магнезий, които имат доказан болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Яжте повече риба и зеленолистни зеленчуци. Те са богати на тези хранителни вещества.

Снимки: iStock

Коментирай