Здраве и красота

Цветът на менструацията подсказва за здравословни проблеми

Кога измененията в цвета на кръвта са тревожни и кога не?

27.03.2017г. / 14 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията е показателна за здравословното състояние на жената. Измененията в нейния цвят се дължат на промени в тялото, които в някои случаи подсказват за тревожни състояния.

За да разберете дали здравословното ви състояние е нормално, проследете цвета на менструалния си цикъл. Той може да варира по следните начини:

Кафяво (ръждиво) до тъмночервено течение

Обикновено този цвят на кръвотечението се проявява в края на менструацията. Менструалният цикъл изисква известно време, докато течността изтече напълно от тялото ви. Съответно в последните дни на цикъла се счита за нормално кръвта да е по-тъмна, тъй като е леко съсирена, а изтичането ѝ по-бавно.

Ако обаче кръвта е с такъв цвят от самото начало на цикъла е добре да се консултирате с лекар, защото може да е симптом на повишено кръвосъсирване, рисково за живота.

Тъмночервено до розово течение

Тези цветове на кръвта също се считат за нормални в началото на цикъла. Обичайно е кръвта да изглежда по-прясна и наситена. Ако обаче течението е не просто с наситен цвят, но и много обилно, това може да е сигнал за кръвоизлив, който също се смята за спешно състояние.

Сиво кръвотечение или такова с млечен цвят

Мътното сивкаво или млечно кръвотечение е тревожно. То може да е сигнал за напреднала гъбична или бактериална инфекция. Симптомите на тези инфекции не се проявяват само извън рамките на кръвотечение по време на месечния цикъл, а могат да засегнат и цвета на кръвта.

Оранжево течение

Оранжево или светлоръждиво течение може да е сигнал за инфекция, която трябва да бъде консултирана с лекар. Може също така да е признак на смесване на кръвотечението с кървене от шийката на матката, което може да е придружено с малки оранжеви петънца.

Сиво или бели тъкани в течението

За нормално се счита отделянето на кръвениста тъкан по време на първите дни от менструацията. Притеснителна е обаче появата на сиви или бели тъкани с по-твърда текстура. Те могат да са сигнал за извънматочна бременност, за която не подозирате, както и за сериозен хормонален проблем. Дори да се появи само веднъж подобен симптом е препоръчително веднага да се консултирате с лекар.

Снимка: iStock

Коментирай