Здраве и красота

Практики, смятани за полезни, които всъщност са вредни

Мислим си, че се лекуваме с природни методи, а всъщност грешим

25.03.2017г. / 07 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

През последните години самолекуването или лекуването с алтернативни и натурални методи се превърна в нещо повече от мода, то е истинско течение. От една страна е важно да не злоупотребяваме с лекарствата, защото те имат своите странични ефекти и ако не са приемани правилно имат обратно действие.

От друга страна обаче, отказът от прием на лекарства и лекуването изцяло с алтернативни методи крие огромни рискове от задълбочаване на здравословните проблеми и всички негативни последици от тях.

Не единствено самолекуването би могло да се превърне в проблем. Някои уж здравословни практики, които сме чули от уста на уста и които прилагаме без съмнение в полезността им могат да ни навредят и то много.

С кои практики, смятани за полезни, трябва да внимаваме?

Приемът на витамини

Много хора смятат, че приемът на витамини ще замести нездравословното им хранене и ще подобри здравословното им състояние, попълвайки „дупки“ в липсващите хранителни вещества. Така хората стават склонни да превишават допустимия прием на витамини, застрашавайки здравето си.

Витамините не са безобидни. Някои от тях във високи дози могат да причинят сърдечносъдови, чернодробни или бъбречни проблеми – все животозастрашаващи състояния.

Рициново масло

Някои жени взимат рициново масло, защото са чули, че то помага за ускоряване на раждането. Неговите ползи, свързани с облекчаването на запека са факт, но това масло по никакъв начин не може да предизвика ускоряване на раждането и приемането му по време на бременност има съмнителни ползи.

Вагинални душове

Някои жени си правят вагинални душове след секс, защото смятат, че така ще предотвратят бременност. Други го правят в края на менструалния цикъл, за да изплакнат остатъците от кръвотечението. Трети мислят, че така ще се предпазят от инфекции и заболявания.

Каквато и да е причината да правите дамски душ – спрете! Това е вредна практика по всички параграфи, която може да влоши състоянието и изобщо няма да помогне в нито един от трите случая.

Кърма

Кърмата е сочена за най-ценната храна, която бебето трябва да получи през първите месеци от живота си. Нейните широкоспектърни ползи за здравето са абсолютен и научно обоснован факт, който не може да бъде оспорен.

Обезпокоителното тук е, че много хора я използват вместо лекарство, нанасяйки я върху кожата с цел облекчаване на рани, ожулвания, изгаряния и други кожни проблеми. Чрез кърмата могат да се пренесат патогенни микроорганизми от тялото на майката в тялото на третирания човек. Да не говорим, че ако не се съхранява правилно, кърмата може да се насити допълнително с опасни микроорганизми.

Кухненски лекове срещу рани и изгаряния

Успокояването на кожните проблеми с продукти от кухнята е често използван метод. Не всички продукти обаче са безобидни. Прилагането на яйчени белтъци върху изгаряне или раздразнение е опасно, защото в суровите яйца може да се съдържат бактерии, да не говорим за салмонела.

Авокадото също често се прилага върху кожата, а миете ли го достатъчно добре преди това?

Снимки: iStock

Коментирай