Здраве и красота

7 навика на красиво остаряващите хора

Искате ли и вие да остареете красиво?

25.03.2017г. / 11 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

От гледна точка на остаряването могат да се разграничат основно два типа хора – красиво остаряващи и недотам красиво стареещи. Никой не би желал да е от втория тип, защото обикновено тези хора са по-сбръчкани, изглеждат още по-стари, отколкото всъщност са, а и не са в особено добро здравословно състояние.

Ако искате да остареете красиво и да запазите по-дълго младежкото си излъчване, трябва да промените някои основни ежедневни навици.

Настройте съзнанието си позитивно

Не само негативните преживявания са вредни, негативните мисли също. Те предизвикват повишено секретиране на хормони на стреса, които увреждат организма и го карат да старее по-ускорено.

Внимавайте какво ядете

Не е задължително да спазвате строги диети непрекъснато. Важно е да се храните балансирано с полезни продукти. Изключете вредните състаряващи храни, препълнени със захари, консерванти, изкуствени подсладители и подобрители. Всички тези вещества предизвикват скоростно стареене на организма, не само на външния ви вид.

Внимавайте и колко ядете

Качеството на храната е важно, но и количеството също. Ако преяждате на всяко хранене ще обезсмислите приема на здравословна храна. Злоупотребата с всякакви хранителни вещества е вредна, без значение дали са от „добрите“ или от „лошите“.

Упражнявайте се редовно

Ето още една причина да започнете да тренирате по-често – да се предпазите от скоростно и некрасиво остаряване. Изследванията сочат, че редовните упражнения подобряват функцията на сърдечносъдовата система, повишават устойчивостта заради изграждането на здрава мускулатура, което се отразява изключително благотворно на всяка клетка в организма.

Поддържайте социални контакти

Приятелите и роднините са затова – да общувате с тях. Изследванията сочат, че колкото по-стабилни социални контакти имате, толкова повече се увеличава средната продължителност на живота. Хората с бедни социални контакти имат средно с около 50% по-висок риск от преждевременна смърт.

Свързани статии

Винаги пазете кожата си от слънцето

Може да не си давате сметка колко важно е да пазите кожата си от слънцето, докато сте млади, но е от огромно значение. Колкото по-често оставяте кожата си без UV-защита, толкова по-лошо и бързо ще започне да старее тя. Да не говорим колко пагубно се отразява на кожата изгарянето на слънце. А повечето хора са изгаряли неведнъж, някои много сериозно.

Спете достатъчно

Достатъчният сън е ключов за забавяне на стареенето. Колкото повече време давате на организма да отпочине качествено, толкова по-бавно старее той. И обратно – хроничната умора се натрупва като не дава възможност на организма да се отърси от влиянието на ежедневното напрежение.

Продължителният и здрав сън ускорява процесите на образуване на еластин и колаген, които са от най-голямо значение за по-бавното остаряване на клетките както на кожата, така и на целия организъм.

Снимки: iStock

Коментирай