Здраве и красота

Състояния, които често се бъркат с алергия

Кои са те?

29.03.2017г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алергиите са често срещани състояния. Те са с различни симптоми, тъй като са предизвикани от различни патогени или са насочени към определени субстанции. Най-често проявите на алергични реакции са свързани с хрема, обрив, сърбеж, зачервяване, подуване на лицето и крайниците.

Има състояния обаче, които могат да се объркат с алергия именно заради сходните симптоматични прояви. Кои са те?

Настинка

Вирусите, причиняващи така наречената настинка предизвикват хрема и дразнещо гърло. Затова и много хора объркват двете състояния. Дори в нередки случаи хората с алергични реакции мислят, че са болни, а всъщност симптомите им са предизвикани от алергия. Патогените, наречени риновируси, предизвикват същите симптоми, каквито предизвиква сезонна алергия, например.

Уртикария

Уртикарията много често се бърка с алергичните състояния, тъй като и при нея са характерни обширни области от кожата с болезнен червен обрив, който сърби неистово. Обривът може и да се подуе, което най-много обърква страдащия. В много от случаите се констатира автоимунен проблем, най-често с щитовидната жлеза, хормоналния баланс, а в много редки случаи рак.

Екзема

Атопичната екзема прилича много на алергична реакция, тъй като сърби, лющи се, а може и да се появи на различни места по тялото като първо се появява на едно място, затихва и се появява на друго. Най-често се отключва при излагане на химическо вещество или биологичен материал, към който сте чувствителни. Възможно е и да се отключи от силен стрес.

Нетипична хрема

Първо мислите, че сте болни, след това се убеждавате, че не сте, но хремата ви остава. Нетипичните проявления на назален секрет много често са предизвикани от алергии, но могат и да са вследствие на някои лекарства, към които имате непоносимост, а това е различно от алергия.

Такива лекарства са бета-блокерите, хапчета за сърце, противозачатъчни. Появяват се кихане, хрема, запушване на носа, които могат да се объркат с алергия.

Непоносимост към храни

Важно е хората да разберат, че има разлика между хранителна алергия и хранителна непоносимост. Симптомите на непоносимост към определени храни наподобяват тези при хранителна алергия, но не са опасни за живота. Добър пример за това е глутенът, към който много хора имат непоносимост, а не алергия. Хранителни алергични реакции могат да са животозастрашаващи, ако не се вземат навременни мерки, докато при непоносимостта към храни не е така.

Ухапвания от насекоми

Ухапванията от насекоми причиняват зачервявания, подувания, поява на плюски и в повечето случаи силен сърбеж. Ето защо често се бъркат с алергия.

Снимки: iStock

Коментирай