Здраве и красота

10 здравословни ползи от мангото

Защо да похапваме манго по-често?

30.03.2017г. / 06 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мангото е страхотен екзотичен плод, който не е само вкусен, сочен и сладък – то е препълнено с полезни вещества, имащи невероятни ползи за здравето! Защо мангото заслужава да го похапвате по-често?

Предотвратява рак

Едно от най-завидните свойства на мангото е, че е ефикасно в борбата с рака. Мангото е много богато на мощни антиоксиданти, които потискат растежа на туморни клетки и забавят стареещите процеси, отново свързани със злокачественото изменение на клетките, предизвикано от свободните радикали.

Понижава холестерола

Вместо да пиете лекарства срещу висок холестерол – яжте манго! То е богато на пектин, фибри и витамин С, които вкупом понижават холестерола и предотвратяват натрупването на плаки по съдовете.

Изчиства кожата

Проблемите с кожата са показателни както за външни проблеми, така и за вътрешни. Антиоксидантите в мангото помагат на тялото отвътре, но това се отразява благотворно на кожата, която започва да сияе.

Подобрява зрението

В мангото се съдържат големи количества витамин А, важен за здравето на очите.

Алкализира тялото

Алкалната среда в организма е важна, за да сме здрави. Ако организмът ни е предимно киселинен, това крие рискове от заболявания, възпалителни процеси, туморни процеси, стареене, хронични проблеми и в тежки случаи повишен риск от преждевременна смърт.

Мангото ни предпазва от всички тези рискове, защото е мощен алкализатор.

Предпазва от диабет

Мангото има свойството да понижава нивата на инсулин в кръвта, което се отразява благоприятно на кръвната захар. Този плод подобрява и толерантността на клетките към собствения инсулин, което предпазва от метаболитен синдром, инсулинова резистентност, диабет тип 2.

Действа като афродизиак

Плодът е източник на витамин Е, който според изследванията подобрява сексуалната активност и повишава желанието за секс.

Улеснява храносмилането

Фибрите в мангото оказват положително влияние върху храносмилателната система като ускоряват метаболизма и подобряват разграждането на храната.

Хидратира

Този прекрасен сочен плод е много богат на течности, които хидратират тялото, предпазват от топлинен удар в жегите и дават жизненоважни витамини.

Стимулира имунната система

Мангото е богато на витамин С и А, а оранжевият му цвят се дължи на голямото количество каротеноиди. Всички тези вещества стимулират имунната система и ви правят по-устойчиви на настинка, грип и различни патогени.

Снимки: iStock

Коментирай