Здраве и красота

5 правила за здрави очи

Как да предпазите очите си с някои ежедневни навици

31.03.2017г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравето на очите е крехко и трябва да го пазим всеки ден. Понякога се вглеждаме в какво ли не, но забравяме да пазим очите си до момента, в който се появи проблем и здравето им е застрашено.

Какво трябва да правим всеки ден, за да запазим очите си здрави за по-дълго?

1. Носете слънчеви очила със специална защита всеки ден. Особено важно е това през лятото, но важи и в останалите сезони. Очилата със слънчева защита предпазват окото от вредните влияния на UV-лъчите като така намаляват риска от рак на кожата около очите (която е много тънка и нежна), дегенеративни заболявания на ретината, катаракта и други.

2. Внимавайте с лещите. Ако носите лещи е от голямо значение да ги почиствате редовно и да ги поставяте според указанията, за да запазите здравето на очите си. Не спете с тях и не ги носете повече от 12 часа.

3. Спрете цигарите. Може да не ви се вярва, че цигарите имат връзка с очното здраве, но е така. Цигареният дим неслучайно дразни очите ви. Той не просто ви люти, а трови окото директно като го насища с катрани и други опасни вещества, причиняващи възпаления, стареене и повишаващи риска от дегенерации.

4. Не гледайте към светлината. Това вреди на здравето на очите. Директното гледане към слънчевата светлина може не само да предизвика различни заболявания, но може и да нанесе фатални изменения в ретината, които крият риск от слепота.

5. Спрете да търкате очите. Това е вреден навик, от който трябва да се отървете. Така само пълните очите си с бактерии и микроорганизми, които предизвикват възпаления и инфекции.

Снимки: iStock

Коментирай