Здраве и красота

Защо не е нужно да тренираме всеки ден?

1-2 пъти в седмицата е по-добре от нито веднъж!

10.04.2017г. / 12 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовните упражнения, активната физическа дейност и тренировките имат доказан положителен ефект върху здравословното състояние. Оказва се обаче, че не е задължително да правите упражнения всеки ден, за да сте здрави.

Това показват данните на британски учени, публикувани в списание JAMA Internal Medicine. Според тях редовните упражнения всеки ден дават на организма немалко ползи, но и упражняването 1-2 пъти в седмицата дава не по-малко лоши резултати за тялото, пише apartmenttherapy.com.

Изследователите разгледали случаите на 63 хиляди британски и шотландски възрастни. Те установили, че упражняващите се 1-2 пъти в седмицата показват с 30% по-нисък риск от животозастрашаващи заболявания и преждевременна смърт. За сравнение тези, които тренират всеки ден имат с около 35% по-нисък риск от подобни здравословни проблеми, което не е особено повече.

Проучването проследява продължителен период от време – от 1994 до 2012 година. Данните доказват, че да се упражняваме по-рядко пак е по-добре, отколкото да не се упражняваме изобщо.

Свързани статии

Но това не трябва да ви успокоява и да ви кара да мързелувате. Тренировките са важни и винаги, когато имаме възможност трябва да отделяме време за тях. Но ако графикът ви през седмицата е прекалено натоварен, за да ви остане време за упражнения, не пресилвайте организма си. Все пак е нужно и време за почивка.

Тренирайте през уикенда, когато имате повече време за тренировки и релакс. Това също дава немалко ползи за здравето.

Снимки: iStock

Коментирай