Здраве и красота

Възможни причини за почерняване на ноктите

Не се наблюдава само при удар

19.04.2017г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Случвало ли ви се е ноктите на краката ви изведнъж да потъмнеят? В първия момент си мислите, че сте се ударили някъде, което в повечето случаи е така. Но има и други причини за поява на тъмни, сини, лилави до черни петна по ноктите на краката, особено на палците. Кои са те?

Субунгвален хематом

Когато изпуснете нещо тежко върху пръстите на краката си или се ударите много силно, тогава се получават така наречените субунгвални хематоми. При тях ударът причинява внезапно спукване на кръвоносните съдове под нокътя. Кръвта няма път, по който да излезе и се задържа под нокътната плочка.

С помощта на тънка игличка може да се проникне през нокътя и да се провокира изтичането на кръвта. Това облекчава подуването, пулсирането и болката, но процедурата трябва да се направи само от лекар с оглед избягване на инфекции, усложнения и други проблеми.

Повтарящи се травми

Не само ударите се броят за травми. Травма може да предизвикат неудобните обувки или тичането. Ако тичате с неудобни обувки е много вероятно да удряте пръстите си, което да предизвиква посиняване и почерняване на ноктите.

Прекалено тесните или прекалено широки обувки също са фактор, за който не подозирате. Един ден може просто да се събуете и да установите, че имате почернели нокти. Това се дължи на непрекъснато повтарящата се травма от неудобните обувки.

Гъбична инфекция

Гъбичките могат да причинят всякакви изменения по ноктите – удебеляване, обезцветяване, загрубяване, почерняване. В зависимост от степента на увреждане и вида на гъбичния микроорганизъм, проявленията могат да са различни.

Рак на кожата

Ракът на кожата може да възникне и под ноктите. Заради това е толкова коварен, защото симптомите могат да се объркат с травма. Няма болка, няма сърбеж, просто посиняване или почерняване на нокътната плочка. Винаги се консултирайте с дерматолог при подобен проблем, дори да се окаже нещо безобидно.

Цветът на кожата ви просто е по-тъмен

Понякога оцветяването на ноктите се дължи на собствените ни тела. Някои хора имат повече меланин в кожата си, което се отразява и върху ноктите. При някои видове кожа цветът на ноктите може да се промени с годините. Възможно е дори да се промени цветът само на един пръст.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време