Здраве и красота

Предменструално дисфорично разстройство – защо е по-тежко от ПМС?

По какво се различават двете състояния?

26.04.2017г. / 11 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Предменструалният синдром мъчи почти всички жени в детеродна възраст. Трудно е да се справяме със спазмите, болките, отключването на апетита и бушуващите емоции в периода преди настъпването на цикъла.

Но съществува едно по-тежко и понякога дори опасно състояние, наречено предменструално дисфорично разстройство (ПДР), което може да започне между седмица и 14 дни преди цикъла.

Предменструалното дисфорично разстройство се различава от предменструалния синдром предимно по настроението, чувствата и тежестта на емоционалните изблици.

За това разстройство са характерни гневът, необузданите прескачания от еуфория към гняв, дори депресия, понякога тежка. Разликата между ПМС и ПДР е в тежестта на емоционалните проявления. С наближаването на менструацията интензивността се увеличава.

Свързани статии

Как можете да разберете дали страдате от предменструално дисфорично разстройство?

Започнете да си водите дневник. Това е най-добрият начин да разберете дали предменструалните промени в тялото и психиката ви са преминали в дисфорично разстройство. В този дневник описвайте промените в чувствата и настроението си, както и тежестта на измененията на менструалния цикъл.

Кои са симптомите на предменструално дисфорично разстройство вижте в галерията тук.

 

 

Коментирай