Здраве и красота

6 съвета за гладко бръснене

Как да направим краката още по-гладки, меки и без раздразнения

03.04.2021г. / 16 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръсненето е най-лесният и бърз начин да обезкосмите краката си и да ги направите гладки и меки. Много жени го предпочитат именно заради това. Не се налага да чакате седмици, докато косъмчетата израснат за коламаска. Не се налага да скубете с епилатор, който оставя досадни червени пъпки и възпаления.

За да бъде обаче бръсненето максимално здравословно и без риск от възпаления, враснали косъмчета, подувания, зачервявания, е нужно да спазвате някои прости съвети.

Бръснете единствено и само под душа

Не правете грешката да бръснете само краката без да сте прекарали известно време под душа, във ваната или изобщо в банята. Парата от горещата вода разширява порите и позволява на мазнините, себума, мръсотията по кожата да бъдат почистени в дълбочина. Бръснете само след измита със сапун кожа. Това намалява риска от инфекции, зачервявания и възпаления след бръснене.

Не ексфолирайте преди бръснене

Според някои схващания ексфолирането е задължително преди бръснене. Това обаче не е вярно. Ексфолирането непосредствено преди бръснене повишава дразненето на кожата, може да предизвика врастване на космите, възпаления и поява на пъпки.

Бръснете се към края на взимането на душ

Не започвайте с бръсненето, а свършвайте къпането с него. Така кожата ви ще е имала достатъчно време да отпусне порите си и да позволи на замърсяванията и микроорганизмите да бъдат почистени.

Използвайте гел или крем, не сапун

Сапунът пресушава кожата. Гелът и кремът за бръснене са със специално разработени формули за целта. Докато сапунът изсушава кожата – веднъж сте се изкъпали със сапун, а накрая пак сапунисвате кожата, за да минете и със самобръсначката. Това крие риск от пресушаване, нацепване, раздразнения, зачервявания, обриви.

Дори не си помисляйте да използвате бръсначката на гаджето си

Използването на чужда самобръсначка, била тя и на интимния ви партньор, е грешка. Преносът на бактерии и микроорганизми е много възможен, ако ползвате чужди бръсначки. Освен това е много вероятно самобръсначката на гаджето ви да е изтъпена, тъй като мъжката брада е значително по-твърда от женските косми. Ето защо рискувате да се порежете при натиск.

Първо бръснете по посока на косъма, след това срещу него

Важно е да бръснете на два етапа. Първият е по посока на косъма. Това дава не толкова гладък резултат, но отнема голяма част от окосмяването. Не забравяйте да измиете гела или крема, след това да нанесете нов слой и чак тогава да бръснете срещу растежа на косъма.

Снимки: iStock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време